Окупанти розгортають ППО та ракетні комплекси на острові Зміїний – розвідка

Читать на русском
В українській розвідці зазначили, що окупанти не полишають планів взяти острів під повний контроль.

Російські окупанти почали розгортати ППО на тимчасово захопленому острові Зміїний. Українська військова розвідка має дані щодо розгортання росією зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцир» та ЗРК «Тор-М2», які мають забезпечувати протиповітряну оборону рф ближнього радіуса дії.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

«Це «Панцирь» та дві установки «Тор-М2», які будуть забезпечувати протиповітряну оборону ближнього радіусу дії. Ми не виключаємо, що можуть бути розміщені й інші комплекси ППО, а можливо й навіть ракетні комплекси, які будуть дозволяти обстрілювати як надводні, так і наземні цілі на території нашої держави і не тільки», - заявив Скібіцький.

Згідно з його словами, для росіян також важлива й ідеологічна складова острова, адже після того, як був знищений ракетний крейсер «Москва», у ворога зменшились можливості з організації протиповітряної оборони саме в цій частині моря.

Скібіцький зазначив, що ворог не полишив планів взяти острів під повний контроль.

Стратегічно важлива точка: глава розвідки розповів про значення острова ЗміїнийТой, хто контролює острів Зміїний, може певною мірою контролювати повітряну обстановку на півдні, блокувати рух суден. Крім того, зі Зміїного росія може розпочати військові дії у Придністров'ї.

Коментуючи можливість використання росією острова Зміїний у подальшому для ведення воєнних дій на території Придністров’я, представник ГУР не виключив таких спроб ворога.

«Ми моніторимо ситуацію, яка зараз розвивається на території так званої Придністровської молдавської республіки. Друге, що необхідно відмітити, загроза можливості саме розширення агресії з території «ПМР» є. Чому? Тому що там можуть бути створені незаконні збройні формування, ті ж самі «козачі об’єднання». Там є постійна присутність російських військ - це контингент у Придністров’ї, і безпосередньо в будь-який момент РФ може посилити це угруповання за рахунок перекидання саме повітрянодесантних військ на територію Придністров’я, зокрема в Тирасполь. А можливо, здійснити це тільки повітряним шляхом. Для забезпечення цього коридору необхідно і посилення протиповітряної оборони, в тому числі, можливо, комплексами на острові Зміїний», – вважає Скібіцький.

Нагадаємо, за останні тижні українські військові здійснили кілька вдалих атак на позиції росіян на острові, внаслідок чого окупанти зазнали втрат.

Зокрема, як стало відомо 8 травня, російський флот залишився одразу без трьох катерів – двох патрульних типу «Раптор» та десантного катера типу «Серна».

1 травня ЗСУ знищили три зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10», а також машину зв'язку. 2 травня ЗСУ знищили біля Зміїного два російські катери.

Вчора, 12 травня, в Одеській обласній військовій адміністрації повідомили, що біля острова Зміїний ЗСУ підбили нове судно флоту росії «Всеволод Бобров».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: