За перший місяць війни українські банки отримали 10 млрд чистих збитків

Читать на русском
Українські банки у березні отримали близько 10 мільярдів чистих збитків. За перший квартал року збиток склав 160 мільйонів.
Слово і діло

У січні-березні українські банки отримали 160 млн гривень збитків через отримані в березні чисті збитки у розмірі 10,07 млрд. При цьому в січні-лютому чистий прибуток банківського сектора склав 9,91 млрд гривень.

Про це повідомляє Національний банк України.

У НБУ зазначили, що з початком повномасштабної війни банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за використання своїх послуг – це негативно позначилося на процентних та комісійних доходах.

НБУ триматиме курс долара на одному рівні до кінця воєнного стануДо кінця війни в Україні Нацбанк триматиме офіційний курс замороженим на рівні 29,25 грн за долар.

«Так, темпи зростання чистого відсоткового доходу у березні суттєво сповільнилися – до 17% р/р, тоді як за січень-лютий цей показник зріс на 35% р/р. Чистий комісійний дохід скоротився за І квартал на 13% р/р через падіння у березні на 58% р/р. Проте операційний результат банків залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань до резервів за підсумками I кварталу склав 22,23 млрд грн порівняно з 13,69 млрд грн у I кварталі 2021 року», – йдеться у повідомленні.

Негативний фінансовий результат кварталу пояснюється значними обсягами сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни: банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд гривень, з них у березні – на 15,86 млрд грн.

Як заявили в Нацбанку, загальне зниження бізнес-активності та падіння попиту на кредити та банківські послуги і надалі негативно впливатиме на прибутковість. Водночас у НБУ наголосили, що банківська система України має запас міцності.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила закон про 100% гарантії держави на депозити населення у банках під час війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: