Нацбанк у квітні провів емісію 50 мільярдів гривень

Читать на русском
Таким чином, станом на 28 квітня 2022 року портфель військових облігацій у власності НБУ склав 70 млрд грн
Національний банк УкраїниFlickr/НБУ

Національний банк України за квітень 2022 року провів емісію 50 млрд грн шляхом придбання військових облігацій державної позики.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Таким чином, станом на 28 квітня 2022 року портфель військових облігацій у власності НБУ склав 70 млрд грн. НБУ пояснює зростання обсягу викуплених облігацій військової позики тим, що на тлі збільшених потреб бюджету і низьких обсягів міжнародного фінансування було необхідно більше грошових коштів.

«На відміну від березня доходи бюджету не підтримувалися достроковою сплатою податків бізнесом і перерахуванням дивідендів державними компаніями» - йдеться в повідомленні.

Міністерство фінансів України оцінює щомісячні потреби України в районі 5 млрд доларів США. При цьому емісія гривні через ОВДП застосовується тільки для фінансування критичних витрат уряду і тільки за залишковим принципом. Підтримка з боку НБУ не може бути основним джерелом фінансування витрат уряду.

Нагадаємо, за оцінками західних аналітиків, економіці росії буде потрібно 10 років, щоб відновитися після санкцій до рівня 2021 року. Водночас економіка України зможе повернутися до довоєнного рівня за п'ять років.

При цьому прем'єр-міністр України Денис Шмигаль не виключає, що через що ведеться на території України війни з росією тільки за підсумками 2022 року ВВП України може впасти на 30-50%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: