На тимчасово окупованих територіях зафіксовано щонайменше 400 випадків зґвалтувань – омбудсмен

Читать на русском
До Офісу омбудсмена надійшло щонайменше 400 повідомлень про сексуальне насильство з боку російських військових.

На тимчасово окупованих територіях російські військові зґвалтували щонайменше 400 дітей та дорослих. Така кількість звернень надійшла від громадян до Офісу омбудсмена.

Про це в інтерв'ю «Суспільному» розповіла уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

Російські нелюди кілька днів ґвалтували жінку в Маріуполі на очах у дитини – Міноборони УкраїниДитина, що спостерігала, як кілька днів поспіль ґвалтують її матір, посивіла у шестирічному віці. Жінка померла.

«Наприкінці березня наші військові почали звільняти Київську область. Почалися дзвінки, люди казали, що вони є жертвами сексуального насильства. Ми разом із ЮНІСЕФ зробили безкоштовну цілодобову гарячу лінію з надання психологічної підтримки. З 1 по 14 квітня таких дзвінків було 400. Зараз, звісно, вони продовжуються. Ці випадки страшні. Коли психологи кажуть, що вони, звичайно, зустрічалися з жертвами побутового насильства, але те, що робили російські солдати з нашими жінками, дівчатами, дітьми, людьми похилого віку, чоловіками, було в сотні разів жорстокішим», – розповіла Денисова.

Водночас люди, які звертаються, поки що не готові давати свідчення слідчим органам.

«От що каже психолог? Є дві риси. Перша, що ґвалтівники – це молоді люди, 20-25 років. Тобто ті, що виросли на тому, як правил путін, на цій його пропаганді. Це перше. І друге – вони роблять це публічно. Обов'язково при інших людях та групах. Щоб бачили інші, як знущаються зі зґвалтованих», – додала омбудсмен.

Нагадаємо, Верховна рада визнала дії росії геноцидом українського народу. Аналогічні заяви прийняли Естонія та Латвія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: