Боррель розкрив деталі шостого пакету санкцій ЄС проти росії

Читать на русском
Єврокомісія не бачить достатньої підтримки ембарго на російську нафту та газ, аби внести його вже до шостого пакету санкцій.
Reuters

У шостому пакеті санкцій ЄС проти росії не буде повного ембарго на постачання нафти та газу, оскільки серед країн-учасниць поки що немає єдиної позиції щодо цього питання.

Про це заявив в інтерв'ю Die Welt голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

За словами чиновника, Єврокомісія не бачить достатньої підтримки ембарго на російську нафту та газ, аби внести його вже до шостого пакету санкцій. Те саме стосується й альтернативних обмежень, таких як підвищений тариф на постачання.

Боррель зазначив, що його засмучує позиція Угорщини, яка навідріз відмовляється від ідеї будь-яких енергетичних санкцій проти росії.

«Деякі держави-члени дуже чітко заявили, що не підтримають ембарго чи штрафні мита на російську нафту чи газ. Це означає, що у нас поки що немає одностайності в ЄС, щоб схвалити рішення про ембарго або тариф на даний момент. Тому остаточна пропозиція щодо ембарго на нафту та газ ще не на столі», - зазначив він.

Серед країн ЄС, які рішуче виступають проти ембарго – Німеччина та Австрія, які отримують більшу частину свого газу з росії. Ці країни наполягають на тому, що спочатку слід знайти достатні альтернативні джерела постачання. Мета німецького та австрійського федерального уряду є наступною: залежність від російських поставок енергоносіїв має бути зменшена, але таким чином, щоб це не завдало шкоди країнам ЄС так само, як і росії.

Угорщина також виключила заборону імпорту. Нещодавно переобраний прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що накладе вето на будь-яку форму енергетичного ембарго; мовляв, такий крок «убив би» Угорщину.

Відомо, що наступний пакет санкцій буде представлений країнам ЄС вже понеділок, 25 квітня, після чого країни-учасниці зможуть обговорити його протягом тижня та, можливо, ухвалити до п'ятниці, 29 квітня.

8 квітня ЄС запровадив п'ятий пакет антиросійських санкцій. Він включив у себе заборону на купівлю, імпорт або транзитні перевезення вугілля та інших твердих копалин палива (горючий сланець, торф) із росії.

ЄС заборонив кораблям під російським прапором заходити до європейських портів (винятки можливі для суден, що перевозять сільськогосподарську продукцію, продукти харчування, гумдопомогу), а також обмежив транспортування товарів російських та білоруських компаній територією Євросоюзу.

Раніше ми повідомляли, що Британія розширила санкції проти росії через війну проти України - чорний список збільшився на 26 позицій.

Також нагадаємо, США в рамках розширення санкцій проти росії заборонили російським кораблям заходити в американські порти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: