Перший за століття зовнішній дефолт: що він означатиме для рф та чому у Кремлі його заперечують

Читать на русском
Що означатиме дефолт для росії та чи вплине він на пересічних росіян, читайте у матеріалі Слово і діло.
Shutterstock

Рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинг росії в іноземній валюті із CC/C до SD/SD, що означає вибірковий дефолт. Він оголошується, коли не виконано певні зобов'язання, але не весь борг. А от повний дефолт став би першим для країни за більш ніж століття, коли ще у 1917 році більшовики відмовились платити за боргами царського уряду. «Слово і діло» разом з експертами пояснює, що означає дефолт для росії та чому він може не стати «таким страшним», як про нього говорять.

Оплата боргів у рублях: чому почали говорити про дефолт росії

За останній місяць у росії було кілька погашень своїх зовнішніх боргів – у березні, а також у квітні. Березневі борги рф заплатила з резервів, які були заморожені. Тоді країна вже була на межі дефолту, але все таки змогла провести валютні виплати завдяки винятку з санкцій США, який діяв до 25 травня.

«Американські банки пропускали її платежі, очевидно враховуючи той факт, що дефолт росії поставить в скрутне становище іноземних кредиторів. Проте, черговий платіж 31 березня на погашення боргу та відсотків американський банк заблокував», – розповів економічний експерт Олександр Хмелевський у розмові зі «Слово і діло».

Згодом Міністерство фінансів США заборонило виплатити власникам російського суверенного боргу із резервів у американських банках. Відповідно, близько 600 млн доларів росія була змушена погасити рублями – що суперечить умовам випуску цих облігацій.

«Цього не відбулося, тому боржнику почали відраховувати пільговий період у 30 днів, якщо він пропустив платіж до визнання дефолту», – пояснив фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків у розмові зі «Слово і діло».

Він наголосив, що у п’ятницю, 9 березня, рейтингове агентство S&P Global Ratings вперше не дочекалося цих 30 днів та присвоїло категорію дефолту російському боргу.

S&P заявило, що враховуючи санкції Заходу, які підривають готовність і технічні можливості росії виконувати умови, не очікує від країни конвертації коштів у долари.

Перший за століття зовнішній дефолт, але другий за чверть століття за внутрішнім боргом

Повний дефолт в іноземній валюті став би першим російським дефолтом за більше ніж століття, коли лідер більшовиків Володимир Ленін у 1917 році відмовився від облігацій, випущених царським урядом.

Як пише Bloomberg, казначейство рф припинило виплати доларових боргів з її рахунків в американських банках, посиливши свої обмеження щодо країни.

Згідно з останніми даними ICE Data Services, страхування боргу тепер передбачає майже 90% ймовірністі того, що дефолт відбудеться цього року.

«Якщо росії не вдасться організувати шлях виплат власникам облігацій протягом пільгового періоду, і на рахунки не надійдуть долари, то це означатиме дефолт», – сказав головний інвестиційний директор берлінської компанії Capitulum Asset Management Лутц Ремеєр.

У Росії збираються судитися, якщо Захід оголосить дефолт за євробондамиУ росії кажуть, що західні країни намагаються завдати шкоди їхньому іміджу. Якщо Захід оголосить дефолт по євробондах, росія подаватиме до суду.

Оскільки рф все ще заробляє мільярди доларів від експорту нафти і газу, російський уряд каже, що має кошти, щоб розплатитися з кредиторами.

«Путін своїми діями в Україні перетнув рубікон. У росії буде дефолт протягом, можливо, десятиліття. Це означає відсутність доступу до міжнародних ринків капіталу, дуже високі витрати на запозичення навіть у китайців, відсутність інвестицій, відсутність зростання, низький рівень життя. Це жахлива перспектива для росії та росіян», – заявив стратег Bluebay Asset Management Тім Еш.

На думку фінансового аналітика Михайла Демківа, для російського уряду набагато більше небажаним є відсилка до дефолту за внутрішніми зобов’язаннями росії у 1998 році, коли вони реструктуризували свої борги в рублях.

Дефолт у 90-тих супроводжувався сильною девальвацією рубля, інфляцією, дефіцитом та безробіттям. Однак з його наслідками країна впоралась відносно швидко. Але тоді країна не перебувала під сильними санкціями, у фінансовій та торговій ізоляції.

«Населення добре пам'ятає різке погіршення рівня життя, зростання цін, курсу і багато неприємних речей, які з цим пов’язані», – зазначив аналітик.

За словами Демківа, питання дефолту цікавить більш вузьку частину інвесторів, які займаються цими речами.

«А от з точки зору пропаганди, те, що росія заперечує дефолт і загалом говорить про нього, служить для людей своєрідним тригером та викликає певні нервування. Це те, чого могло не бути, коли оголошували про санкції або про заморожування резервів, адже мало хто розуміє, що це таке», – пояснив експерт.

Як дефолт може вплинути на ситуацію в росії

Фактично в росії вже відбувся суверенний дефолт, який вже визнаний міжнародними фінансовими установами. Від дефолту насамперед страждають кредитори, які позичили гроші і не можуть повернути їх назад.

«Водночас, для боржника, який не погасив борг, з'являється шанс списати принаймні частину заборгованості, відтермінувати виплати, знизити відсоткові ставки. Тобто завдяки дефолту боржник може покращити своє економічне становище», – зазначив економічний експерт Олександр Хмелевський.

Він наголосив, що дефолт в жодному разі не є причиною економічної кризи, однак може бути її наслідком – коли позичальник не має грошей для погашення боргів.

«Часто дефолт, через зниження боргового навантаження, створює передумови для виходу економіки з кризи. Кожний дефолт супроводжується переговорами між боржником та кредиторами та завершується угодою. Так, можливі судові позови окремих кредиторів, проте далеко не завжди вони завершуються успіхом для них. Для пересічних громадян дефолт часто залишається непоміченим взагалі», – вважає експерт.

Милованов розповів, що не так з курсом російського рубляРадник Офісу президента України Тимофій Милованов розповів, що не так з курсом російського рубля.

За його словами, санкції та дефолти також перекривають російським корпораціям доступ до кредитних ресурсів, тому вони зіштовхнуться із значними фінансовими проблемами.

«Що стосується держави росія, то суверенний дефолт не призведе до якихось помітних наслідків, а пересічні росіяни не відчують його на собі. Після дефолту російський рубль навіть зміцнився. Так, росія зараз не зможе залучати кошти на зовнішніх ринках, але вона вже не могла робити цього через запроваджені санкції», – зазначив Хмелевський.

Він підкреслив, що, ймовірно, іноземні інвестори, які постраждали від дефолту, спробують судитися з росією, проте, на розгляд позовів підуть роки.

«Тим більше, росія має вагомі контраргументи – вона прагнула сплатити борг, але не змогла це зробити через блокування її валютних резервів. Не виключено, що суди можуть зобов'язати американські банки розблокувати валютні резерви росії та виконати її розпорядження для розрахунку з інвесторами», – розповів економічний експерт.

На думку фінансового аналітика Михайла Демківа, дефолт для росії – це другорядна подія.

«У будь-якій іншій країні це була б економічна катастрофа, оскільки дефолт означає, що в країну не надходять інвестиції, валюта витікає з країни, уряди запроваджують валютні обмеження. В результаті є дефіцит валюти, курс росте, а разом з ним і ціни. І, відповідно, падають також доходи громадян», – зазначив він.

Водночас, за його словами, санкції проти рф, які запровадили ще до дефолту, ймовірно відкинуть росію на багато років назад в економічному плані та зроблять російську економіку набагато слабшою, ніж вона була. Це є більш значущим і потужнішим ніж дефолт.

«Ціни почали зростати і до війни, вже спостерігається дефіцит певних товарів, наприклад, засобів особистої гігієни. У купі з дефолтом це може ще більше зачепити росіян, ніж до цього», – сказав Демків, коментуючи питання впливу на життя росіян.

Що про дефолт кажуть у росії

Ще 6 квітня прессекретар президента росії Дмитро Пєсков заявив, що у випадку зі сплатою зовнішнього боргу рф може бути штучно організована дефолтна ситуація, «хоч реальних підстав для цього немає».

Пізніше він також наголосив, що немає об'єктивних причин для зниження агенцією S&P рейтингу рф в іноземній валюті до вибіркового дефолту.

«Росія має весь необхідний потенціал для виконання всіх своїх зобов'язань. Така неконструктивна позиція наших опонентів може ускладнити ситуацію», –- зазначив Пєсков.

А от міністр фінансів рф Антон Силуанов днями заявив, що влада готова судитися, якщо країни Заходу оголосять росії дефолт через відсутність виплат за єврооблігаціями у валюті.

Він також додав що «західні країни намагаються завдати шкоди іміджу росії, а дефолт – це удар по іміджу країни як надійного позичальника».

«Звичайно, ми судитимемося, тому що ми зробили всі необхідні дії для того, щоб інвестори отримали свої виплати. Ми будемо пред'являти в суді наші платіжки, які підтверджують наші намагання заплатити євробондами як у валюті, так і в рублях», – зазначив російський міністр.

Щодо цього фінансовий аналітик Михайло Демків привів таку просту аналогію: уявіть, що людина, у якої є кредит, скоїла тяжкий злочин. Через це всі її кошти на рахунках арештували. Відповідно, вона не може виплатити борги, а тепер починає звинувачувати у цьому тих, хто арештував її кошти. Логіка виходить дивна.

Нагадаємо, раніше радник Офісу президента Тимофій Милованов розповів, що не так з курсом російського рубля та як його штучно стримують.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: