Вступ України до ЄС: прем'єр Нідерландів вважає, що прискорена процедура спричинить розчарування серед інших країн

Читать на русском
Прем'єр Нідерландів вважає, що надання Україні привілейованої ролі для вступу до ЄС може спричинити розчарування серед інших країн, зокрема Західних Балкан.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що прискорення вступу України до Євросоюзу викличе серйозне розчарування серед інших країн.

Рютте, якого цитує видання Politico, заявив про це сьогодні вранці після саміту ЄС.

«Вступ до ЄС – це процес. Прискореної процедури приєднання немає. Якби ми це зробили, ми перетворили б процес приєднання на політичний процес, а цього не повинно відбуватися», – вважає він.

Надання Україні привілейованої ролі для вступу до ЄС може спричинити розчарування серед інших країн, які теж хочуть приєднатися до блоку, і перебувають у цьому процесі далі.

«Ризик такого прискорення полягає в тому, що стабільність на Західних Балканах може опинитися під загрозою, тому що є країни, які також хочуть (приєднання – ред.) – Північна Македонія, Албанія. Це дуже делікатно», – сказав Рютте.

Нагадаємо, 28 лютого Володимир Зеленський підписав заявку України на членство у Євросоюзі. Наступного дня Європейський парламент рекомендував надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Видання Bloomberg писало, що кілька країн виступали проти надання Україні статусу кандидата. Серед них були Нідерланди та Німеччина.

Володимир Зеленський у зверненні до Європейської ради висловився про готовність країн-членів ЄС прийняти Україну, згадавши, зокрема, тих, хто не горить бажанням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: