Як обміняти гривні в ЄС – у Єврокомісії запропонували схему для українських біженців

Читать на русском
У Єврокомісії запропонували, щоб українські біженці у ЄС могли обміняти на валюту до 10 тисяч гривень за курсом НБУ.

Біженці з України зможуть обмінювати на валюту до 10 тисяч гривень готівкою у країнах Євросоюзу, в яких вони перебувають.

Як пише DW, таку схему запропонувала Єврокомісія. Її ще має затвердити Рада ЄС.

Вас гостинно вітає Європа: відповіді на найбільш поширені питання українських втікачівВ ЄС діє спеціальна Директива, яка спрощує долю українців, що вирішили поїхати від війни. Подробиць поки що обмаль, але дані на найближчий час уже наявні.

«Одна з невідкладних потреб біженців – це обмін їхніх гривневих банкнот на валюту тих країн, де вони перебувають. Сьогоднішня пропозиція спрямована на створення скоординованого підходу між усіма державами-членами ЄС, щоб вони пропонували однакові умови обміну гривневих банкнот для тих, хто рятується з України», – заявили в Єврокомісії.

Максимальна межа для обміну запропонована на рівні до 10 тисяч гривень на біженця. Обмін має бути без комісії за курсом, який встановлюється Національним банком України. Для обміну треба буде підтвердити, що людина має тимчасовий захист у ЄС.

Ця схема має працювати три місяці. Країни ЄС також домовлятимуться з Нацбанком про те, як останній викуповуватиме у їхніх банків гривневі банкноти.

Нагадаємо, у Євросоюзі домовилися про тимчасовий захист для біженців із України. Він передбачає, зокрема, право на проживання, доступ до ринку праці, медичних послуг та соціальної допомоги у країнах ЄС.

Нещодавно в Європі вжили додаткових заходів для підтримки українських біженців, зокрема неповнолітніх.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: