Вас гостинно вітає Європа: відповіді на найбільш поширені питання українських втікачів

Читать на русском
В ЄС діє спеціальна Директива, яка спрощує долю українців, що вирішили поїхати від війни. Подробиць поки що обмаль, але дані на найближчий час уже наявні.
Україна – ЄС24tv.ua

Упродовж перших десяти днів нелюдської агресії РФ відносно України до сусідніх країн виїхало понад 1,5 млн українських втікачів. Такі дані наводить ООН. Найпопулярніший напрямок – Польща. Також українці прямують до Чехії, Угорщини, Румунії та інших країн Європейського союзу. Європейці намагаються максимально спростити долю українців на території ЄС, і хоча поки інформації обмаль – відповіді на основні питання уже наявні. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

Чи потрібно українцям отримувати в ЄС юридичний статус біженця?

На основі так званої Директиви про тимчасовий захист (2001/55/EG) в усіх країнах ЄС буде застосовуватись однакова, небюрократична процедура прийняття громадян України. Ця процедура зручніша, ніж статус біженця, тому отримувати його не потрібно. Але право на юридичний статус біженця також залишається. Подальша детальна інформація очікується вже найближчими днями.

Скільки часу українці можуть перебувати в країнах ЄС без реєстрації?

Декілька країн проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС – BloombergНімеччина, Нідерланди та деякі інші країни проти надання України статусу кандидата в члени ЄС вже цього тижня. Вони спочатку хочуть дізнатися про готовність країни до членства, перш ніж ухвалювати політичне рішення.

Ще з 2017 року громадяни України набули право заїжджати в країни ЄС без візи з біометричним паспортом і залишатися там протягом 90 днів. У період агресії РФ за відсутності такого паспорту деякі країни-члени можуть робити винятки і приймати громадян України на свою територію без відповідного паспорту і без візи. Більше того – українці, які потрапили до ЄС раніше, і в яких вже спливає 90-денний строк перебування в країн-членах мають право залишитися ще на 90 днів без відповідної реєстрації.

Чи потрібно громадянам України, які тікають від війни, мати якісь документи щодо COVID-19?

З 27 лютого 2022 року Україна більше не вважається країною високого ризику щодо COVID-19. Таким чином, діє лише загальне зобов’язання щодо тестування – обов’язковий карантин та заповнення відповідної форми реєстрації скасовуються. На практиці громадян України пускають, не перевіряючи результати тестів чи-то документів про вакцинацію. Зокрема, перетинаючи кордон Польщі, більше немає потреби надавати результати тесту на коронавірус з негативним результатом.

Які документи варто взяти з собою, виїжджаючи до ЄС?

У країнах Європейського союзу радять мати з собою найважливіші документи – внутрішній паспорт, закордонний паспорт (якщо він є), свідоцтва про народження дітей, які подорожують з вами, медичну документацію.

Чому Чехія впровадила режим надзвичайного стану через українських втікачів?

4 березня у Чехії почав діяти режим надзвичайного стану через міграційну кризу, яку спричинила РФ масштабним вторгненням на територію України. Але про труднощі для місцевих жителів чи самих втікачів не йдеться – надзвичайний стан потрібен лише для того, щоб допомогти місцевій та центральній владі Чехії оперативніше реагувати на ситуацію та уникнути зайвої бюрократії під час координації допомоги українцям.

Цікаво, що уряд Чехії також ухвалив рішення припинити опрацювання заявок на отримання віз та дозволів на довгострокове та постійне проживання для громадян Білорусі та Росії.

Нагадаємо, в ООН порівняли міграційну кризу через українських втікачів з часами другої світової війни.

Як в Україні змінювалася кількість внутрішніх переселенців під час війни на Донбасі та яку допомогу надавав їм уряд, можна подивитися на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: