У ЄС домовилися про тимчасовий захист для біженців з України

Читать на русском
Рада Євросоюзу домовилася активувати тимчасовий захист для громадян і жителів України, які рятуються від російської агресії.
Фото: dw.com

У Раді ЄС домовилися активувати Директиву про тимчасовий захист для громадян і жителів України, які рятуються від війни, розпочатою Росією. Політичної згоди щодо цього досягли міністри внутрішніх справ або юстиції країн ЄС на своєму засіданні в Брюсселі у четвер, 3 березня.

Про це повідомляє DW, з посиланням на міністра внутрішніх справ Франції, яка головує в Раді ЄС, Жеральда Дарманена.

Згідно зі словами Дарманена, рішення про активування директиви буде формально ухвалено наступного дня, 4 березня, і тоді ж його опублікують. Воно одразу набуде чинності.

Варто зазначити, що тимчасовий захист надає, зокрема, право на проживання, доступ до ринку праці, медичних послуг і соціальної допомоги у країнах ЄС. Його зможуть отримати громадяни України, громадяни третіх країн, які мають посвідку на проживання в Україні, та біженці чи шукачі притулку в Україні.

Напад Росії на Україну: у Єврокомісії прогнозують понад 7 млн біженцівЗа оцінкою Єврокомісії, 7 млн українців можуть стати переселенцями всередині та за межами країни через війну з Росією.

Цей тимчасовий захист діятиме один рік. Якщо ситуація не стабілізується, то дію директиви автоматично буде подовжено на шість місяців. Така пролонгація можлива двічі.

Єврокомісія запропонувала активувати Директиву про тимчасовий захист напередодні.

«Усім, хто тікає від путінських бомб, будемо раді в Європі. Ми забезпечимо захист тих, хто шукає притулок, і допоможемо тим, хто шукає безпечної дороги додому», - заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Також Єврокомісія запропонувала методичні рекомендації прикордонникам країн ЄС. Вони передбачають спрощену процедуру прикордонного контролю, а також роблять більш гнучкими умови для в'їзду, наприклад, якщо у людини нема закордонного паспорту або ж він не біометричний.

Нагадаємо, що за тиждень війни з Росією з України виїхали 835 тисяч людей. Більше половини з них залишаються у Польщі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: