Вкрали чайники, вилки та сервізи: російські військові розграбували ЧАЕС перед відходом

Читать на русском
Російські військові вкрали майно на Чорнобильській АЕС та розграбували готель поряд – винесли техніку, посуд та навіть вилки та ложки.

Російські окупанти перед тим, як залишити Чорнобильську АЕС, вкрали майно на станції – комп'ютери, чайники, кавоварки. Крім того, вони пограбували готель поруч, винесли кухонний посуд, вилки, ложки та сервізи.

Про це в ефірі телемарафону розповів голова Агентства з питань управління зоною відчуження Євген Крамаренко.

Окупанти пограбували та знищили новітню лабораторію в ЧорнобиліУ Чорнобилі росіяни знищили новітню лабораторію. У ній знаходилися високоактивні проби та зразки радіонуклідів – зараз вони у окупантів.

За його словами, техніка, яка була на майданчику Чорнобильської АЕС, почала виїжджати з ранку 31 березня. Старший серед окупантів запропонував після цього скласти акт. «Погрожував, якщо цього не станеться, вони заберуть наших працівників до Білорусі. Фактично акт підписувався примусово. Після цього (підписання акта — ред.) ці солдати почали мародерити, виносити речі, упаковувати в техніку, яка ще залишилася на майданчику, і виїжджати», — розповів Крамаренко.

Співробітникам у цей час заборонили залишати свої робочі місця, після чого вони оглянули станцію: «Вони протягом приблизно години обійшли весь майданчик ЧАЕС, але не виходили за територію Чорнобильської АЕС і переконалися, що крім тих 59 людей працівників нашої станції на території ЧАЕС більше нікого немає».

На перший погляд, за словами Крамаренка, суттєвих ушкоджень інфраструктури ЧАЕС немає. Рівень радіації також не перевищено.

Нагадаємо, 31 березня російські окупанти повністю залишили територію Чорнобильської АЕС.

ЧАЕС була захоплена ще першого дня війни, 24 лютого. З того часу персонал станції працював без ротації, окупанти утримували працівників у заручниках.

Часткову ротацію персоналу вдалося провести лише 20 березня – вивезли 64 особи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: