Марченко розповів, від кого та скільки фінансової допомоги отримала Україна

Читать на русском
Україна надала фінансову допомогу МВФ, Євросоюз, Світовий банк, Європейський інвестиційний банк. Мова про мільярди доларів.
Слово і діло

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, скільки грошей і від яких країн та організацій отримала Україна за час війни.

«Загальна сума мобілізованої підтримки у вигляді екстреного фінансування від Світового банку становитиме понад 700 млн доларів США. Минулого тижня ми вже отримали до бюджету країни 350 млн доларів США, і вчора (14 березня – ред.) додатково надійшли 91 млн доларів США додаткового фінансування від Банку. У рамках пакету Світового банку ми також очікуємо гарантій від Швеції у розмірі 50 млн доларів, Нідерландів – 89 млн доларів, Австрії – 11 млн доларів. Тобто ці країни дають гарантії Світовому банку, і під ці гарантії СБ дає кредит на цю суму. Також пакет Світового банку передбачає паралельне фінансування від Японії у розмірі 100 млн доларів США», – сказав Марченко в інтерв'ю РБК-Україна.

Війна з Росією: у МВФ оцінили спад економіки УкраїниЗа попереднім прогнозом МВФ, через війну ВВП України може впасти на 10 відсотків. За найпесимістичнішим прогнозом, падіння може бути на третину.

Україна також веде активні переговори з Канадою щодо отримання прямого двостороннього кредиту у розмірі 500 млн доларів.

«Британія – 500 млн доларів, Франція – 300 млн євро, Німеччина – 300 млн євро. І макрофінансова допомога ЄС у 1,2 млрд євро – перший транш 300 млн ми вже отримали і наступні 300 млн євро отримаємо 18 березня. Є ще Європейський інвестиційний банк – 668 млн євро, із цієї суми до бюджету надійшло вже 200 млн», – додав міністр. Сукупно Україна веде переговори щодо отримання 6 млрд євро, частина цих коштів уже на рахунках держави.

Окремо йдуть переговори щодо грантових грошей. «Їх ми вже отримали – 110 млн євро від Італії, чекаємо від Великої Британії 100 млн доларів, від Данії – 22 млн, а також Латвія, Литва, Ісландія – сукупно 12 млн доларів, і від ЄС – 120 млн євро. Загалом десь 330-360 млн євро – це те, що не треба повертати. У нас є кредитна підтримка близько 5 млрд євро, плюс гранти 360 млн євро і гарантія від США на випуск облігацій на 1 млрд доларів», – сказав Марченко. Але особливого руху за гарантіями США, за його словами, немає.

Глава Мінфіну додав, що країна зараз має колосальні потреби в грошах, адже, по суті, Україна має бюджет воєнного часу.

Нагадаємо, 10 березня Міжнародний валютний фонд перерахував Україні 1,4 млрд доларів. Гроші виділені за програмою екстреної підтримки Rapid Financing Instrument.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: