Нешвидка допомога: як санкції за війну з Україною відбиваються на здоров'ї росіян

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Масштабні санкції, запроваджені проти Росії за віроломне вторгнення в Україну, вже впливають на економіку РФ. Причому, відхід з країни провідних західних брендів та технологій може виявитися не найбільшою проблемою. Через путінські геополітичні авантюри у найближчому майбутньому Росію може очікувати дефіцит найважливіших медикаментів, які виробляються за кордоном.

Міжнародні санкції, запроваджені проти Росії за вторгнення в Україну, поступово починають руйнувати російську економіку. Про підвищення курсу долара відносно рубля, масовий вихід з Росії провідних світових брендів та технологій вже відомо. Це поступово призводить до безробіття, інфляції та дефіциту товарів першої необхідності. У супермаркетах різних міст РФ вже спостерігається нестача цукру. Але через путінські геополітичні авантюри росіян очікує інша проблема – дефіцит ліків першої необхідності, значна частина яких завозилася з-за кордону, а отже, тепер недоступна через санкції.

Про майбутню проблему з медикаментами в Росії заговорили вже цього тижня. Причому відкрито – на російських загальнодержавних телеканалах.

Так, в ефір телеканалу «Росія 24» зателефонував телеглядач і повідомив, що для щоденного прийому йому потрібен польський препарат для профілактики тромбозів та емболії легеневої артерії. «Знайти поки не можу в жодній аптеці. Автопром не працює, заводи закриваються, люди втратили роботу, тепер навіть лікуватись нормально не можемо. Що далі?», – запитав 53-річний чоловік, який назвався Миколою з Мурманська.

«Двохсотий» прибув на Урал. Колонка Леоніда ШвецяУ Росії діти неблагополучних сімей мріють влаштуватися в якусь силову структуру, хоч у поліцію, хоч у СІЗО, хоч у Росгвардію – гроші, якась влада, і великого розуму не треба, тільки собача відданість господарю.

На цьому ж телеканалі повідомляється про нестачу медикаментів для новонароджених, через що молоді мами змушені простоювати в чергах по кілька годин.

На телеканалі «Росія 1» повідомляється про дефіцит інсуліну, ліків для лікування ендокринних захворювань, захворювань крові та артриту. Зокрема, нестача інсуліну відчувається у Новосибірську. Перший російський телеканал повідомляє про черги до московських аптек. Громадяни купують ліки на майбутнє, хоча це робити абсолютно марно, тому що кожен препарат має термін придатності і зовсім не факт, що він колись знадобиться.

Проблеми виникають навіть із наявністю валідолу, ЛОР-бальзаму «Зірочка» та антикоагулянтів для лікування COVID-19. Антикоагулянти перешкоджають згортанню крові і лікарі радять запастися ними. Адже пандемію коронавірусу, незважаючи на війну з Україною, ніхто не скасовував, а дефіцит цих препаратів може виникнути вже через два тижні.

На цьому тлі російські аптеки підвищили ціни на медикаменти на 30-40%, а прийом у терапевта став обходитися росіянам у 6-7 разів дорожче, ніж це було до війни. За «довоєнними» цінами ліки можна придбати в інтернет-аптеках, але попит на послуги онлайн виріс більш ніж на 2400%, тому скоро і в Інтернеті придбати ліки буде неможливо.

Надалі ситуація лише погіршуватиметься. У телефонному інтерв'ю генеральний директор мережі аптек «Фарма» Олександр Миронов повідомив невтішний прогноз, згідно з яким вже через тиждень очікується «жорсткий дефіцит ліків по всій країні». Тобто йдеться про 20 числа березня.

Проблему з медикаментами можна швидко вирішити лише в тому разі, якщо Росія негайно припинить війну з Україною, а Захід зніме санкції і якнайшвидше відновить усі поставки. Через впертість Володимира Путіна говорити про припинення війни поки що не доводиться, та й не факт, що санкції будуть миттєво зняті після припинення воєнних дій.

А оскільки деякі ліки людям потрібні вже зараз, можна сказати, що наслідки війни з Україною прийшли до Росії невідкладно.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: