Подоляк про модель нейтралітету: Вона може бути лише «українською»

Читать на русском
Україні потрібна власна модель нейтралітету та дієві, а не протокольні гарантії безпеки, заявив Подоляк.

Модель нейтралітету України може бути лише «українською», а не шведською чи австрійською.

Про це заявив радник керівника ОПУ Михайло Подоляк, повідомляє «Слово і діло».

Раніше глава російської делегації на переговорах Володимир Мединський заявив, що обговорюється створення в Україні «австрійського чи шведського варіанта демілітаризованої держави».

Україні потрібно укласти оборонний союз із країною з ядерною зброєю – ДаніловСекретар РНБО вважає, що Україні потрібний оборонний союз із ядерною державою. Наприклад, із Британією.

Також прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що на переговорах «як компромісний варіант обговорюється демілітаризація України за австрійським або шведським варіантом».

«Безумовно, ми розуміємо спробу наших партнерів залишитись ініціативною стороною у переговорному процесі. Звідси слова про шведську чи австрійську моделі нейтралітету. Але Україна зараз перебуває у стані прямої війни з РФ. Тому модель може бути лише «українською» і лише про юридично вивірені «гарантії безпеки». І жодних інших моделей чи варіантів. Що це означає? По-перше, абсолютні гарантії безпеки. Дієві, а не протокольні чи будапештські. А це означає, що сторони-підписанти гарантій не стоять осторонь у разі нападу на Україну, як сьогодні. Але беруть активну участь на стороні України у конфлікті та офіційно забезпечують негайне постачання нам необхідного обсягу зброї. І, по-друге, Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють чи не дозволяють закривати небо від тих самих крилатих ракет. Нам потрібні прямі та жорсткі гарантії, що небо обов'язково буде закрито», – заявив Подоляк.

Він запевнив, що Україна ніколи не була мілітарною державою, яка нападала чи планує нападати на сусідів, на відміну від них. І тому хоче мати потужний пул союзників із чітко прописаними гарантіями безпеки.

Нагадаємо, переговори України та Росії мають продовжитися сьогодні.

Раніше Подоляк говорив, що представники Росії на переговорах перестали говорити ультиматумами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: