Показник великої підтримки нашої країни: політолог оцінив рішення Європарламенту щодо України

Читать на русском
Політолог пояснив, що означає рекомендація Європейського парламенту надати Україні статусу кандидата на членство в ЄС.
Слово і діло

Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам-членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ.

Таке рішення Європарламенту можна вважати маленькоб перемогою для України, адже це крок до реального членства в ЄС.

Про це політолог Ігор Петренко розповів у коментарі «Слово і діло».

«Безумовно, Зеленський вимагає не статус кандидата в члени, а вступу, але є чимало бюрократичних на політичних перепон, які необхідно подолати», - зазначив експерт.

Унікальна ситуація, в якій можливо все: експерти оцінили ймовірність вступу України до ЄСПолітологи розповіли, чи дійсно Україна зараз отримала шанс на вступ до Європейського Союзу.

Він наголосив, що є чіткі критерії, яким має відповідати країна, що прагне стати членом ЄС.

«Критерії приєднання включені до Копенгагенських критеріїв, узгоджених у 1993 році, та Маастрихтського договору (стаття 49). І коли країна їм відповідає, тоді всі країни-члени мають підтримати рішення про вступ. Але наразі йдеться про прискорений вступ, фактично про політичне рішення, яке має нам допомогти зупинити агресію РФ. Тому на визначені критерії можуть не зважати й ухвалювати виключно політичне рішення», - пояснив Петренко.

Водночас, за його словами, не варто дуже сподіватися на це, бо є ще в ЄС країни, які бояться ухвалювати таке рішення.

«У цій історії головним є те, що такі дії - це дуже болісна річ Путіну, який якраз прагнув позбавити нас такої перспективи. І це своєрідний важіль тиску на РФ під час перемовин», - сказав Петренко.

Додамо, рішення Європарламенту є рекомендаційним і не впливає на ухвалення. Подібні рішення повністю перебувають у компетенції держав-членів ЄС.

«У будь-якому вигляді таке майже одностайне голосування Європарламенту - це показник великї підтримки нашої країни!», - наголосив Ігор Петренко.

Нагадаємо, 28 лютого Володимир Зеленський повідомив, що Україна звернулася до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання нашої країни за новою спеціальною процедурою.

Також раніше експерти оцінили ймовірність вступу України до Європейського Союзу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: