Унікальна ситуація, в якій можливо все: експерти оцінили ймовірність вступу України до ЄС

Читать на русском
Політологи розповіли, чи дійсно Україна зараз отримала шанс на вступ до Європейського Союзу.
Слово і діло

Президент Володимир Зеленський заявив, що настав вирішальний момент, щоб ухвалити рішення про членство України в Євросоюзі. Ба більше, глава держави зазначив, що Україна просить ЄС провести невідкладне приєднання за спецпроцедурою. Своєю чергою, голова Європейської комісії вже заявила, що Україна має стати членом Європейського Союзу. Чи справді Україна зараз отримала шанс на вступ до ЄС, та що це означатиме для Росії, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Що каже президент Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський днями закликав ухвалити рішення про членство України в Європейському Союзі.

Глава держави наголосив, що настав вирішальний момент.

«Настав вирішальний момент, щоб раз і назавжди закрити багаторічну дискусію та ухвалити рішення про членство України в ЄС. Обговорив з Шарлем Мішелем подальшу дієву допомогу та героїчну боротьбу українців за своє вільне майбутнє», – написав Зеленський.

Через кілька днів президент України знову заявив, що Україна звертається до ЄС щодо невідкладного приєднання за спецпроцедурою.

«Ми звертаємось до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання України за новою спеціальною процедурою. Ми вдячні партнерам за те, що вони поряд з нами. Але наша мета – бути разом з усіма європейцями і головне – бути на рівних», – зазначив він.

Глава держави впевнений, що це справедливо і можливо.

Що відповідають у Європейському Союзі

Після першого звернення Володимира Зеленського голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна має стати членом Європейського Союзу.

«Україна бере участь у деяких європейських процесах, наприклад, в інтеграції українського ринку в єдиний ринок ЄС. Ми дуже тісно співпрацюємо, наприклад, в енергетиці, інших областях. Згодом Україна має вступити до ЄС, ця країна – одна з нас, і ми хочемо бачити її у європейській сім'ї», – заявила фон дер Ляєн.

Вона також заявила, що Європа солідарна з Україною у часи війни з Росією.

Президент Польщі Анджей Дуда також заявив, що його країна підтримує вступ України до ЄС. Це, за його словами, необхідно зробити негайно.

«Статус кандидата має бути надано негайно, а переговори про членство слід розпочати невідкладно після цього. Україна також має отримати доступ до коштів ЄС на відбудову», — написав він

27 лютого прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер заявив, що після початку військового вторгнення Росії необхідно запропонувати Україні «особливий шлях інтеграції до Євросоюзу».

Які перспективи вступу України до ЄС – думки експертів

Політолог Петро Олещук вважає, що зараз такий час, що можливо все, зокрема, і вступ України до Європейського Союзу.

«Це абсолютно унікальна ситуація, тому тут нічого нікого дивувати не повинно», – сказав він у розмові зі «Слово і діло».

Водночас експерт наголосив, що є один нюанс, на якому варто акцентувати увагу.

«Зараз у нас переважно акцентують увагу на тому, що приєднання України до ЄС – відповідь на український спротив на російську агресію, що це необхідність підтримати Україну тощо. Але тут є і практичний момент, про який не потрібно забувати. Після того, коли війна закінчиться, буде велика проблема з відбудовою України, бо вже зараз очевидно, що руйнації буде дуже багато», – зазначив Олещук.

Україна має вступити до ЄС – президент ЄврокомісіїГлава Єврокомісії підтримала прагнення України стати членом ЄС. Проте конкретних термінів цього назвала.

На його думку, Європа не зможе залишитись осторонь цього питання, тому що у будь-якому разі українські проблеми таким чином (у разі вступу до ЄС – ред.) стануть їхніми проблемами, все одно, буде дуже велика програма фінансової допомоги з відбудови України.

«Очевидно, що цю програму можна поєднати з європейською перспективною для України. Це одразу б зняло дуже багато юридичних труднощів, на підставі чого країни ЄС повинні виділити гроші за межі ЄС і дозволило б це все проводити паралельно», – наголосив політолог.

По друге, за словами Олещука, у такий спосіб ЄС отримає механізми дієвого контролю цієї допомоги.

На думку політолога Миколи Давидюка, сьогодні в України справді є шанс дуже швидко вступити до ЄС.

«Підтримка цієї ініціативи від різних країн рухається дуже швидко – і не просто на вступ до ЄС, а і на реальну інтеграцію та відбудову країни», – сказав він у розмові зі «Слово і діло».

Давидюк наголосив, що ця відбудова повинна бути не за гроші європейських платників податків, а «за гроші Путіна, вкрадені в Росії, які зберігаються в європейських банках».

«Тому шанс є, головне завдання на сьогодні – вистояти і дуже швидко вирішити політичні питання», – наголосив політолог.

Що вступ України до ЄС означатиме для Росії

На думку Давидюка, вступ України до ЄС означатиме для Росії крах «русского мира», коли увесь світ, навіть пострадянські країни, окрім Вірменії та Білорусі, приєдналися до українського протесту.

Аналогічну думку висловив і політолог Петро Олещук.

«Що це означатиме для Росії? Крах проєкту СРСР-2. Але тут уже немає сенсу її боятися, адже Росія вже і так здійснила свою загрозу, напавши на Україну. Тривалий час Росія блокувала європерспективу для України», – зазначив він.

Політолог також наголосив, що прийняття України до ЄС – це потужний символічний жест, тому що Росія хотіла загарбати Україну, аби відродити Радянський союз у якихось нових формах. Тому зараз може відбутися остаточне закриття цього проєкту.

Нагадаємо, українському керівництву вдалося розпочати процес перехоплення військової ініціативи Росії, жодна з цілей окупантів на сьогодні не досягнута. Про це заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: