Відповідальність не лише на РФ: Зеленський закликав Захід закрити небо та надати бойову авіацію

Читать на русском
Володимир Зеленський заявив, що відповідальність за авіудари по українських містах лежить не лише на Росії, а й на країнах, які не можуть закрити небо над Україною та допомогти авіацією.
president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський закликав західні країни убезпечити українське небо та надати бойову авіацію.

Про це йдеться у новому зверненні глави держави.

«Вина за кожну смерть кожної людини в Україні від авіаударів та у заблокованих містах – безумовно, на російській державі. На російських військових. На тих, хто віддає та виконує злочинні накази. Хтось порушує всі правила ведення війни. Хтось свідомо знищує український народ. Вина – на окупантах. Але відповідальність за це – і на тих, хто вже 13 днів не може ухвалити десь там на Заході, десь у кабінетах очевидно необхідне рішення. На тих, хто ще не убезпечив українське небо. Від російських убивць. Хто не врятував наші міста від авіаударів. Від цих бомб, ракет. Хоча, може. Хтось не допомагає зняти блокаду. Життєво потрібна протиракетна оборона», – заявив Зеленський.

«Окупанти свідомо відключають зв'язок. Свідомо блокують підвіз їжі, постачання води. Вимикають електрику. У Маріуполі вперше за десятки років, уперше мабуть з часів вторгнення нацистів, від зневоднення померла дитина. Почуйте мене, шановні партнери! Від зневоднення. Померла дитина. В 2022 році!» – додав він.

Зеленський зазначив, що Росія за минулі 30 років не втратила стільки авіаційної техніки, як за ці 13 днів в Україні.

«Але в них ще достатньо машин для вбивства. Ще достатньо ракет для терору. Ще достатньо п'ятисоткілограмових бомб. Щоб скидати їх на Чернігів та Київ. Одесу та Харків. Полтаву та Житомир. На десятки та десятки українських міст. На мільйони та мільйони мирних людей. 13 днів, коли ми чуємо обіцянки. 13 днів, коли нам кажуть, що ось-ось буде допомога у небі. Будуть літаки. Нам їх передадуть...» – сказав президент.

Раніше президент Володимир Зеленський закликав запровадити нові жорсткі санкції проти Росії. Зокрема, відмовитися від нафти та нафтопродуктів, а також бойкотувати імпорт товарів до Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: