Путін підписав закон про ув'язнення за «фейки» про військових РФ: відомі видання зупиняють роботу

Читать на русском
Низка російських ЗМІ вже заявили про зупинення роботи або рішення видалити правдиві матеріали про війну в Україні.
Слово і діло

Президент Ркраїни-агресора Володимир Путін підписав закон, який передбачає кримінальну відповідальність за «фейки» стосовно дій російських військовослужбовців.

Про це пише видання «Медуза», з посиланням на прес-службу Кремля.

Зазначається, що закон доповнює Кримінальний кодекс РФ статтею 207.3, що вводить покарання за поширення «завідомо неправдивої інформації про діяльність збройних сил РФ» і за «дискредитацію використання російських військ».

Санкція статті - від штрафу (в розмірі до півтора мільйона рублів) до позбавлення волі терміном до 15 років.

При цьому, цей закон був прийнятий дуже оперативно. Про внесення до парламенту поправок, що передбачають термін за «фейки» про російську армію, стало відомо 2 березня. Держдума і Рада Федерації схвалили поправки вже вчора, 4 березня.

Зазначимо, що через поправки про «фейки» низка російських ЗМІ заявили про зупинення роботи або рішення видалити правдиві матеріали про війну в Україні та відмовитися від висвітлення бойових дій. Видання послалися на загрозу кримінального переслідування журналістів і заявили про цензуру.

Крім того, через висвітлення війни Росії в Україні Роскомнагляд заблокував у РФ вже більше десяти ЗМІ.

Водночас, стало відомо, що Bloomberg News та CNN призупиняють роботу у Росії після ухвалення там закону про «фейки».

Головний редактор Bloomberg Джон Міклетвейт заявив, що ця зміна Кримінального кодексу Росії, здається, покликана перетворити будь-якого незалежного репортера на злочинця і «унеможливлює збереження будь-якої подоби нормальної журналістики всередині країни».

Нагадаємо, що 4 березня Роскомнагляд вирішив заблокувати Facebook на території Росії. Також, в Росії почали блокувати YouTube.

Раніше ми повідомляли, що у РФ вигадали спосіб, як боротися з мітингами. Заарештованих мітингувальників на протестах проти війни з Україною пропонують відправити на службу в «Л/ДНР».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: