Напад Росії: Офіс генпрокурора порушив справу за двома статтями

Читать на русском
В Україні відкрили кримінальні провадження за фактом вторгнення ЗС РФ на територію північних, східних та південних областей України.
фото ОГП

В Україні відкрили кримінальні провадження за фактом вторгнення ЗС РФ на територію північних, східних та південних областей України, завдання авіаційних та артилерійських ударів по військових об'єктах та військових формуваннях.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора у четвер, 24 лютого.

Напад Росії на Україну: як саме і чому реагують західні партнериЄвропейський Союз, Німеччина та Франція досі не стали на підтримку України і дотримуються нейтралітету. Союзниками по коаліції ми можемо назвати Велику Британію, США та Польщу.

«Офісом Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, започаткованому 24 лютого 2022 року військовим формуванням України. Виробництво розслідується за фактами зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України та ведення агресивної війни (ч. 3 ст. 110 та ч. 2 ст. 437 КК України)», - йдеться у повідомленні.

У відомстві заявили, що дії ЗС РФ вчинені з метою зміни між територією та державним кордоном України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, а також міжнародного права, зокрема, низки міжнародних договорів.

Такі дії спричинили тяжкі наслідки, у тому числі у вигляді загибелі та поранення військовослужбовців та мирних жителів, а також пошкодження та руйнування об'єктів військової та цивільної інфраструктури.

«Відповідно до статті 51 додаткового протоколу від 08.06.1977 до Женевських конвенцій від 12.08.1949, що регулює питання захисту цивільного населення під час війни, цивільні особи та цивільні об'єкти не повинні бути об'єктами нападу. Умисні та невибіркові напади на цивільних осіб та цивільні об'єкти кваліфікуються правоохоронними органами та вносяться до ЄРДР в оперативному порядку за ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни)», - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, вранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок воєнної операції на Донбасі.

У цей же час по українським військовим об'єктам почали завдавати потужних ударів.

Загалом, за даними Державної прикордонної служби, російська військова техніка порушила кордон у Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

За кілька годин після нападу Верховна рада схвалила запровадження військового стану в Україні.

У МВС, ЗСУ та Міноборони закликали українців залишатися вдома та зберігати спокій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: