В ОПУ оцінили втрати економіки через ризики вторгнення РФ

Читать на русском
Ризики вторгнення РФ - безповоротні втрати економіки України зараз 2-3 млрд доларів на місяць.  Інтерв'ю заступника керівника ОПУ Ростислава Шурми.

Безповоротні втрати економіки України через посилення агресії з боку Росії складають 2-3 млрд доларів на місяць. Про це розповів заступник керівника ОПУ Ростислав Шурма.

«Ми бачимо, що безповоротні втрати становлять у такій стресовій ситуації як зараз 2-3 млрд доларів на місяць. Це і зупинені інвестиції, і додаткова інфляція, втрати у туристичній сфері, скорочення авіаперевезень. Є ще спекулятивний тиск на фінансові ринки, який блокує запозичення, тисне на курс. Це окрема сума. Спекулятивний тиск на валютний ринок близько 1,5-2 мільярди доларів», - пояснив він у інтерв'ю «РБК-Україна».

Загроза вторгнення Росії: якими словами влада заспокоює українцівЯк влада реагує на загрозу вторгнення Росії і якими словами заспокоює населення – на інфографіці.

За його словами, інвестори ставлять проекти на паузу, «не скасовують, але відкладають рішення. І зовнішні кредитні ринки тимчасово закриті».

Також він не виключив, що сума збитків може зменшитися.

«Якщо рівень стресу буде такий же, то це щомісячні втрати, починаючи з січня. Якщо ситуація стабілізується інформаційно хоча б у такому стані як зараз, то больовий поріг підніметься і через два місяці таких втрат вже не буде», - пояснив Шурма.

Нагадаємо, голова Єврокомісії назвала найпотужніший важіль впливу на Росію. РФ позбудеться доступу до міжнародних фінансових ринків, а її жителі залишаться без передових товарів.

Також Канада та США підготували санкції проти РФ на випадок вторгнення.

Як відмо, іноземні ЗМІ публікують прогнози щодо ймовірного нападу Російської Федерації на Україну.

«Слово і діло» вирішило подивитися, що ставало приводом для війни у ХХ-ХХІ століттях.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: