Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 22-25 лютого

Читать на русском

Верховна рада проведе другий поспіль пленарний тиждень. У ситуації, що склалася, багато опозиційних сил заявили про готовність об'єднатися з президентом і владою заради боротьби зі спільним зовнішнім ворогом – Росією. Питання тепер у тому, чи надовго вистачить цієї згуртованості, чи вже найближчими пленарними днями все повернеться на місця. За що фракції та групи готові голосувати, що обговорювали на Погоджувальній раді – у матеріалі «Слово і діло».

На цей тиждень порядок денний засідань парламенту виглядає цікавішим, ніж на минулий. Зокрема, на розгляді з'явилися резонансні законопроєкти – про підвищення ренти на газ та про економічний паспорт українця (стоять на четвер), про подвійне громадянство, оподаткування для грального бізнесу, столицю та місцеві адміністрації (заплановані на п'ятницю).

Під час години запитань до уряду виступатимуть прем'єр Денис Шмигаль, міністр оборони Олексій Резніков та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Окрім цього, я хочу поінформувати вас, що ми разом із першим заступником, із заступником, з керівниками комітетів деяких, минулого тижня зустрічалися із сім'ями загиблих захисників України та сім'ями Героїв Небесної Сотні. І тому ми домовилися внести на розгляд парламенту законопроєкти щодо визначення статусу захисника (захисниці) України та питання, пов'язані зі статусом Героя Небесної Сотні. І розпочати роботу над розробкою гідного соціального забезпечення згаданих категорій громадян», – додав Руслан Стефанчук.

Спікер парламенту на Погоджувальній раді закликав усіх депутатів об'єднатися та «продемонструвати свою єдність у такі непрості часи».

У «Слузі народу», логічно, дуже задоволені порядком денним засідань на тиждень. Зокрема, Андрій Мотовиловець заявив, що фракція рада там бачити законопроєкт щодо зброї для цивільного населення.

«Опозиційна платформа – За життя» знову назвала ситуацію, що склалася в країні, «військовим психозом». Фракція вважає, що виконання Україною Мінських угод є «єдиним шляхом закінчення конфлікту на Донбасі».

Крім того, фракція вимагає, щоб правоохоронні органи дали оцінку інциденту, який у п'ятницю стався в ефірі шоу Савіка Шустера: нагадаємо, між журналістом Юрієм Бутусовим та нардепом Нестором Шуфричем сталася бійка.

Тиждень у парламенті: нардепи проголосували майже 40 законопроєктівВерховна рада за тиждень ухвалила 9 постанов та 39 законопроєктів (27 із них у другому читанні).

«Європейська солідарність» хоче, щоб у разі проведення саміту між США та Росією було порушено питання про направлення на Донбас миротворців ООН. «Ми глибоко свого часу опрацювали питання миротворців. Я наголошую на підтримці цього Сполученими Штатами, Францією, Німеччиною. Ми запевнили, що Китай не скористається правом вето. І Росія має бути поставлена в умови, коли вона не матиме жодного виходу, як проголосувати за цю позицію», – заявив Петро Порошенко.

Фракція також розкритикувала порядок денний на тиждень і зажадала поставити на голосування зміни до держбюджету-2022 щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави.

Юлія Тимошенко знову похвалила виступ Володимира Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції. «Шановні колеги, зараз уже стає зрозумілим, що українська Україна сильна лише тоді, коли вона говорить одним голосом. Влада, опозиція, громадянське суспільство, дипломатія – всі одним голосом», – наголосила вона.

«Батьківщина» також зажадала, щоб на голосування поставили звернення до держав-гарантів Будапештського меморандуму.

«Голос» пропонує накласти санкції на всіх депутатів російської Державної думи, які голосували за звернення до Путіна щодо визнання «ДНР» та «ЛНР» (раніше це ж пропонував Руслан Стефанчук). Фракція також зареєструвала постанову про накладення санкцій на Інститут ядерних досліджень Російської академії наук.

У групі «За майбутнє» запропонували через додаток «Дія» організувати запис населення до добровольців територіальної оборони.

Зазначимо, що на сьогоднішній Погоджувальній раді був присутній також колишній прем'єр-міністр України Володимир Гройсман: прийшов він з власної ініціативи (за згодою всіх політичних сил), щоб звернутися до парламенту. «Чого нам сьогодні не вистачає та про що сьогодні говорять люди? Згуртованість у владі. Не може бути сьогодні в такий надважкий час будь-яких суперечностей та системи взаємної боротьби різних політичних сил. Я впевнений у тому, що ми всі, всі, особливо ті, хто сьогодні присутні в українському парламенті, повинні відкинути всі абсолютно суперечності, всі роз'єднувальні питання для того, щоб сформувати, я наголошую, що вважаю це абсолютно правильним, уряд національної згуртованості, в який мають увійти абсолютно усі представники українського парламенту», – заявив він.

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати, як парламентарії провели попередній пленарний тиждень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: