Держдума просить визнати самопроголошені «Л/ДНР»: як таке рішення позначиться на Росії

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Депутати Держдуми Росії більшістю голосів ухвалили звернення до президента Володимира Путіна щодо визнання самопроголошених «Л/ДНР». Водночас саме по собі таке рішення не означає визнання незалежності цих утворень. Політолог Олег Лісний у розмові зі «Слово і діло» пояснив, що може потягнути за собою рішення Путіна.

На думку політолога Олега Лісного, якщо Путін все таки визнає самопроголошені «Л/ДНР», це може бути сценарієм, коли президент Росії намагається зберегти власне обличчя.

«Перед Заходом своїми ультиматумами Путін вже створив образ людини, яка шантажує всіх, перед Україною – теж вживав певні ультиматуми, що і намагається зробити зараз стосовно НАТО. Але ми бачимо, що ні президент, ні президентська команда не йде на це і політикум не готовий змінювати в такий спосіб Конституцію», – зазначив політолог.

Ще один момент, на якому Лісний зосередив увагу: Путін весь час накручував росіян, що буде війна.

«Тобто, треба показати свою «потужність» Америці або повернути Україну в зону Радянського Союзу, який буде складатися з трьох країн – Україна, Росія та Білорусь. Але так не виходить. А та частина суспільства, яка підтримує Путіна, вже в очікуванні якоїсь «побєдоносної війни», – розповів експерт.

За його словами, саме перед цим електоратом Путін може спробувати зберегти обличчя – визнавши «Л/ДНР» і в такий спосіб показати, що потроху, але збирає землі.

«А стосовно України – нині це виглядає як питання шантажу. Мовляв, якщо Україна не буде виконувати Мінські угоди у тій редакції, яка подобається Росії, то РФ тоді визнає «Л/ДНР», заведе туди легально зброю і, можливо, війська. Тому я розглядаю такий варіант, як імовірний, на даний момент», – наголосив Лісний.

Воєнний стан в Україні: як і за яких умов можуть запровадитиВоєнний стан в Україні можна запроваджувати у разі збройної агресії або загрози нападу. Хто це може зробити та які обмеження для населення можуть бути – у матеріалі.

Водночас, на його думку, є ще один важливий нюанс – з того моменту, коли ці так звані республіки гіпотетично будуть визнані, з порядку денного зникнуть Мінські угоди як такі.

«Це буде грубим порушенням і фактичний вихід Росії з Мінських угод. Тоді буде потреба напрацьовувати якісь інші варіанти повернення території», – наголосив експерт.

На думку Лісного, у визнанні Росією «Л/ДНР», завезенням туди зброї тощо може бути один плюс для неї – не буде «прямого, повномасштабного вторгнення, яке червоною лінією проходить в усіх майбутніх санкціях».

«Більшість західних країн вказують на те, що в разі повномасштабного наступу на Україну, застосують санкції. Але тут, фактично, наступу не буде. Тому треба дивитися, як відреагує Захід – чи він запровадить санкції, чи буде вважати такі дії РФ елементом агресії. Українська сторона про це неодноразово говорила», – зауважив політолог.

Зокрема, на зустрічі з канцлером Німеччини Володимир Зеленський зазначив, що треба вживати превентивних заходів.

«Саме те, що Захід їх не вживає, дає змогу Кремлю переходити до такого сценарію. Тобто зараз Путін може знайти лазівку, яка за собою, на його думку, не потягне застосування цих санкцій», – наголосив Олег Лісний.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що у разі спроб силового захоплення адміністративних будівель будь-хто «буде розстріляний без попередження та без жодних вагань».

Політолог пояснив, якими можуть бути наслідки таких дій та чи не скористається зараз Росія сценарієм для провокацій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: