Військовий конфлікт з Росією вже коштував Україні 280 млрд доларів – СEBR

Читать на русском
Шість років війни з РФ коштували Україні 280 млрд доларів у вигляді втраченого ВВП. Експерти прогнозують ще більше фінансових втрат.
Фото: Євген Малолєтка / AP

На сьогоднішній день війна з РФ коштувала Україні 280 млрд доларів у вигляді втраченого ВВП у період з 2014 по 2020 рік.

Про це йдеться у звіті Лондонського Центру економіки та бізнесових досліджень СEBR.

Анексія Криму: яких економічних збитків зазнала УкраїнаЕксперти оцінили загальні втрати України від окупації Криму в 135 млрд доларів. Детальніше – на інфографіці.

Як повідомляється, Україна втрачає щороку 19,9% ВВП, порівняно з довоєнним періодом.

За даними СEBR, наслідки російсько-української війни на Донбасі оцінюються у $102 млрд, до $14,6 млрд на рік. Через одну лише окупацію Криму в 2014 році Україна втрачає щороку $8,3 млрд.

Крім того, у звіті наголошується, що конфлікт знизив довіру інвесторів через економічну нестабільність у країні. Це, у свою чергу, призвело до втрати $72 млрд інвестицій, або до $10,3 млрд на рік, а зниження українського експорту, що продовжується, призвело до загальних втрат до $162 млрд у період з 2014 по 2020 рік.

«Сукупні капітальні втрати у Криму та Донбасі від втрати чи пошкодження активів України оцінюються у $117 млрд», – сказано у звіті СEBR.

Також через війну постраждала і фінансова сфера України – у період з 2014 по 2020 рік втрати податкових надходжень становили до $48,5 млрд.

«З огляду на додаткові військові витрати за зазначений період, які становили $14,9 млрд, Україна, у разі відсутності конфлікту, могла б витратити на невоєнні цілі на $63,3 млрд більше», - зазначають експерти.

При цьому фахівці СEBR вважають, що динаміка фінансово-економічних втрат України зберігається і після 2020 року, а можливо, за останній період ескалації конфлікту навіть збільшилася.

Нагадаємо, у НБУ розповіли, як агресія Росії впливає на зростання ВВП.

У лютому цього року агентство Fitch знизило прогноз щодо рейтингу України через ескалацію на кордоні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: