У НБУ розповіли, як агресія Росії впливає на зростання ВВП

Читать на русском
Нацбанк вже не перший рік перебуває в готовності до ескалації і готовий згладжувати будь-які коливання на ринку валют, заявив Шевченко.
finbalance.com.ua

В Україні вплив геополітичної напруги на зростання ВВП є мінімальним. Нацбанк уже не перший рік перебуває у готовності до ескалації з боку країни-агресора Росії.

Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю Liga.net, опублікованому у середу, 15 грудня.

30 років Незалежності: як змінювалися ВВП та показники держбюджетуЯк за часів незалежності України змінювалися реальний ВВП, а також доходи і витрати держбюджету – на інфографіці.

«Вплив посилення геополітичної напруги на зростання ВВП є мінімальним. Україна живе у готовності до ескалації фактично з 2014 року. Це постійний ризик – інвестори його враховують, ми також. Однозначно зростання ВВП могло б бути вищим, якби Україна не мала такого агресивного сусіда, водночас цей факт є стимулом продовжувати реформи. Наприклад, Ізраїль десятиліттями перебуває під постійною загрозою, і це заважає йому розвиватися. Тому нам і надалі просто потрібно активно рухатися у правильному економічному напрямі», - заявив він.

За словами Шевченка, останній тиждень листопада новинний фон створив суттєву напругу на валютному ринку.

«У деякі дні ми продавали по $170–180 млн. Але жодної масової втечі з українських активів не було і наступного тижня ситуація була спокійнішою», - зазначив він.

Шевченко також додав, що зараз резерви НБУ перевищують $30 млрд, і це «комфортна сума для того, щоб НБУ міг спокійно працювати у чітких параметрах наших валютних інтервенцій та нівелювати ситуативні фактори, що впливають на курс».

Нагадаємо, у Мінекономіки заявили, що Україна завершує рік із рекордним доларовим ВВП.

Прем'єр Денис Шмигаль розповів, що може завадити зростанню ВВП України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: