Туреччина запропонувала проводити засідання ТКГ у Стамбулі - ОБСЄ

Читать на русском
Ініціативу про перенесення переговорів до Туреччини озвучив спецпредставник голови ОБСЄ в Україні.
фото: Факти ICTV

Туреччина запропонувала Стамбул як потенційне місце для проведення зустрічей Тристоронньої контактної групи із врегулювання на Донбасі.

Про це повідомляє ОБСЄ.

Зазначається, що ініціативу про перенесення переговорів до Туреччини озвучив спецпредставник чинного голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ посол Мікко Кіннунен.

«Туреччина попередньо запропонувала Стамбул як потенційне місце проведення засідань ТКГ за умови досягнення консенсусу. Я поінформував учасників дискусій про цю можливість повернутися до особистих зустрічей», - сказав Кіннунен.

Він висловив упевненість, що особисті зустрічі підвищать якість та конфіденційність обговорень щодо Донбасу.

Ердоган запропонував Зеленському та Путіну провести переговори в ТуреччиніЕрдоган запропонував українському президенту Володимиру Зеленському та президенту РФ Володимиру Путіну провести переговори в Туреччині.

Водночас Сергій Гармаш, представник окремих районів Донецької області в українській делегації Тристоронньої контактної групи заявив, що від пропозиції Туреччини відмовилися представники підтримуваних Москвою угруповань і самої Росії.

«Обговорюючи Стамбул як можливу локацію для зустрічей в офлайні, «міністр» «ЛНР» Дейнего зажадав від Турецької республіки «офіційних документів із гарантіями безпеки» і, по суті, визнання Туреччиною паспортів «ДНР» – «ЛНР», оскільки не у всіх учасників їхніх «делегацій» є українські чи навіть російські паспорти. Щоправда, у свою чергу, представник Росії, не чекаючи турецьких гарантій, заявив, що росіянам «Стамбул логістично не зручний...», вони «надають перевагу Мінську», або навіть «містам РФ або України, наприклад, Москва, Донецьк або Луганськ»... Загалом, питання з локацією, як і з можливістю зустрічей офлайн залишається відкритим», – написав Гармаш.

Нагадаємо, що минулої осені Ердоган заявив про готовність стати посередником між РФ та Україною.

Напередодні турецькі дипломати прокоментували можливу зустріч Путіна і Зеленського у Туреччині.

В Україні пропозицію Ердогана про посередництво оцінили позитивно. У Росії виступили проти, заявивши, що «про посередництво не може йти мова».

Пізніше Ердоган підтвердив готовність «зняти напругу» між Україною та РФ.

Також, Ердоган заявив, що виконає зобов'язання в рамках НАТО у разі вторгнення РФ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: