Усі до зброї: що не так з наказом Міноборони про військовий облік жінок

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

22 грудня було оприлюднено наказ Міноборони, що зобов'язує жінок певних спеціальностей ставати на військовий облік. Наказ спантеличив жіноче населення України і спричинив справжню бурю у соцмережах, а також велику кількість жартівливих мемів. І хоча у діях Міноборони, безумовно, простежується логіка, але подібна реакція на наказ знову свідчить про відсутність комунікації із суспільством.

Наказ Міноборони №313 – про затвердження переліку спеціальностей, споріднених з військово-обліковими, при отриманні яких жінки зобов'язані стати на військовий облік було підписано 11 жовтня, набув чинності він 17 грудня та оприлюднений 22 грудня. Він поширюється на жінок віком від 18 до 60 років та включає сотні спеціальностей: медиків, фармацевтів, представників бібліотечної, ресторанної, готельної справи, а також журналістів, фінансистів, психологів, соціологів, політологів тощо.

Стати на військовий облік представниці зазначених професій (судячи з усього, це буде переважна більшість українських жінок, які працюють), зобов'язані до кінця 2022 року. Після чого настають адміністративні санкції. Наприклад, роботодавці мають контролювати наявність у жінок документів про постановку на військовий облік. За порушення передбачається штраф від 850 до 1700 грн (якщо жінка відмовиться виконувати наказ) та від 5100 до 8500 грн – для роботодавців (якщо візьмуть «відмовницю» на роботу).

Наказ Міноборони: кому з українок потрібно буде стати на військовий облік та навіщоЖінки багатьох спеціальностей будуть зобов'язані стати на військовий облік. Як, коли і головне навіщо це треба буде робити, розібралося Слово і діло.

У Міноборони пояснюють, що настав час з'ясувати, скільки жінок можна залучити до захисту держави, якщо виникне така потреба. Логіка у таких діях, безумовно, є. По-перше, постановка на військовий облік зовсім не означає, що жінку призвуть до армії, якщо буде оголошено мобілізацію. По-друге, навіть якщо її призвуть, то зовсім необов'язково направлять на передову. Одного солдата, що воює, на фронті можуть обслуговувати кілька представників «мирних» професій. Це, наприклад, кухарі, медики у тилових лікарнях, психологи, політологи, перекладачі, соціологи, аналітики, програмісти. Всім цим людям нічого робити в окопах, але всі ці функції можуть виконувати жінки, якщо відповідних фахівців для потреб армії не вистачає серед чоловіків.

Ну, і по-третє, жінка-військовий ‒ річ звичайна для українській армії, де станом на початок 2021 року служать і працюють 57 тис. жінок, і для збройних сил інших держав. Наприклад, у США жінки обіймають посади командирів бойових кораблів і виконують свої обов'язки не гірше за чоловіків. Прикладом може бути командир есмінця USS Porter Андреа Слоу (Andria L. Slough), чий корабель 7 квітня 2017 року брав участь в обстрілі крилатими ракетами сирійської авіабази Еш-Шайрат. Понад 900 жінок-офіцерів перебувають на командних посадах та в армії України.

Проте наказ Міноборони №313 заскочив зненацька українських жінок, чиї професії досі вважалися «мирними». Він спричинив справжню бурю у соцмережах, а також велику кількість жартівливих мемів на тему мобілізації та призову до армії. Одним із сюжетів цих мемів, серед іншого, стала радість чоловіків стосовно того, що їхніх дружин викликали на військові збори.

Здивування та обурення жінок навряд чи пов'язане з тим, що вони не хотіли б у лиху годину допомогти Батьківщині. Суть у тому, що Міноборони просто оприлюднило наказ, поставивши перед фактом людей. На тлі масової істерії, пов'язаної з передбачуваним «вторгненням» російської армії в Україну, це викликало нервову реакцію. Аж до припущень, що Україна теж «піднімає ставки», готуючи до мобілізації практично все доросле населення країни.

Насправді, такий наказ не завадило хоча б анонсувати для того, щоб викликати в суспільстві дискусію, яка могла б допомогти усунути недоліки цього документа. Зрозуміло, що наказ підписував попередній міністр оборони, а у нинішнього міністра – Олексія Резнікова – справ багато. Йому потрібно терміново реагувати на військові виклики, які постали перед нашою країною. Та комунікацію з суспільством ніхто ж не скасовував.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: