Росія планує розмістити ядерну зброю біля берегів США – NYT

Читать на русском
Один з високопоставлених дипломатів Росії в Женеві заявив, що Москва розглядає розміщення деяких систем озброєння в певних місцях
Ілюстративне фотоСкриншот

Росія на тлі невдалих переговорів в Женеві робить натяки про те, що може розмістити власну ядерну зброю біля берегів США - як в 1962 році. Це може бути як наземна ядерна зброя, так і ракети на підводних човнах - і це зможе спровокувати загострення за зразком Карибської кризи.

Про це повідомляє американське видання The New York Times.

«Були натяки, що ядерну зброю можуть перекинути в місця — можливо, недалеко від узбережжя Сполучених Штатів — і це скоротить запас часу після запуску ракет до п'яти хвилин, що потенційно може спричинити протистояння, схоже з Карибською кризою 1962 року» - йдеться в матеріалі видання.

Перемовини з Росією «щодо гарантій безпеки»: що сторони готові обговорювати і чого чекати від зустрічейУ Женеві, Брюсселі та Відні відбудеться серія переговорів щодо безпекових вимог Росії. Що США, Росія та НАТО готові обговорювати і чого чекають від зустрічей – у матеріалі.

Так, видання зазначає, що один з високопоставлених дипломатів Росії в Женеві заявив, що Москва розглядає розміщення деяких систем озброєння в певних місцях. Американська розвідка також повідомляє, що Росія вивчає можливості для розміщення своєї ядерної зброї в нових місцях - або тактичну ядерну зброю, або арсенал гіперзвукових ракет.

Видання також повідомляє, що ще в листопаді 2021 року президент Росії Володимир Путін говорив про те, що Росія в будь-який момент може висунути атомні підводні човни з гіперзвуковими ракетами до берегів США. Він мотивував це тим, що США можуть завдати швидкого ядерного удару по Росії з території України, тому Росія бажає мати таку ж можливість завдати швидкого удару по США.

Тим часом 3 січня Китай, Росія, Велика Британія, Сполучені Штати та Франція виступили зі спільною заявою про необхідність запобігти ядерній війні.

Нагадаємо, Білорусь готова розмістити на своїй території Російська ядерна зброя у разі «загрози з боку НАТО».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: