Транспортний податок у 2022 році: кому і скільки доведеться заплатити державі за свій автомобіль

Читать на русском
Через багаторазове підвищення мінімальної зарплати кількість платників податку значно зменшилася, що державі явно не сподобалося
Ілюстративне фотоUkr.Media

З 2022 року українцям, які мають машини, доведеться платити державі транспортний податок у більшому обсязі, ніж раніше. Також в рамках «ресурсного законопроєкту» №5600 розширять список тих, кому доведеться платити транспортний податок.

Про це повідомляє Обозреватель. Список автомобілів, власникам яких доведеться заплатити державі за своє авто, опубліковано на сайті Міністерства економіки.

У 2021 році для сплати транспортного податку була потрібна відповідність двом критеріям:

  • вік автомобіля становить не більше п'ять років;
  • ціна автомобіля становить понад 375 мінімальних зарплат (понад 2,5 млн грн);

З 2022 року критерії змінюються:

  • вік автомобіля становить не більше п'ять років;
  • ціна автомобіля становить понад 200 мінімальних зарплат (понад 1,3 млн грн);

«Ресурсний законопроєкт: які податки зростуть і на скількиЯкі податки змінює «ресурсний» законопроєкт та на скільки, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Розмір транспортного податку становить 25 тисяч гривень і сплачується одноразово. Старі норми були розроблені до того, як мінімальну зарплату кілька разів підвищили. Це все призвело до того, що кількість платників податку значно зменшилася, що державі явно не сподобалося.

Якщо не сплатити транспортний податок протягом 60 днів, сума його зростатиме. Прострочення до 90 днів збільшить суму до оплати на 10%, понад 90 днів - на 20%. Також держава може спробувати накласти арешт на автомобіль. Користуватися ним можна буде, але продати або подарувати - ні. Крім того, податкова служба може продати автомобіль, який знаходиться під арештом, забрати суму податку, а «залишок» повернути власнику.

Нагадаємо, що закон № 5600, якому в народі вже дали назву «ресурсний», що містить норми, що впливають на звичайних українців, набрав чинності з 1 січня 2022 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: