«Ресурсний» закон 5600 набув чинності

Читать на русском
Оподаткуванню підлягають угоди, які передбачають перехід права власності на житловий будинок чи його частину; квартиру чи її частину; кімнату; гараж; садовий будинок та господарські споруди, землю під ними; земельну ділянку.
Ілюстративне фотоУкрінформ

Закон №5600, якому в народі вже дали назву «ресурсний», спрямований проти олігархів і містить норми, що вплинуть на звичайних українців вступив в силу з 1 січня 2022 року.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Зазначається, що законом змінюється модель ренти за видобуток руди. Чинна система передбачає ставку 11-12%, яка нараховується з індексу IODEX 58% FE CFR China.

Законом №5600 передбачається стягнення ренти з ринкової вартості руди з вищим вмістом руди, а саме індексу IODEX 62% FE CFR China, який розраховує інформаційне агентство Platts. При цьому, чим вищою буде ця ринкова вартість — тим більшою буде ставка ренти.

Також законом підвищуються всі ставки акцизів на алкоголь на 5%.

«Ресурсний законопроєкт: які податки зростуть і на скількиЯкі податки змінює «ресурсний» законопроєкт та на скільки, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

При цьому, ще одна важлива зміна – податок з продажу нерухомості. Наразі дохід від продажу одного об'єкта на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних оподатковується за ставкою 5%. Це дозволяє забудовникам оптимізувати витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам.

Ресурсний закон має закрити цю можливість. Відповідно до нього, дохід від продажу третього та наступних об'єктів нерухомості, проданих фізичною особою за рік, має оподатковуватися за стандартною ставкою – 18%.

Зазначимо, що до другого читання проєкту цю норму пом'якшили. Тепер сплачувати 18% податку доведеться не з усієї суми, отриманої від продажу нерухомості, а лише з різниці між сумою продажу та ціною, за яку нерухомість перейшла до продавця.

Повідомляється, що оподаткуванню підлягають угоди, які передбачають перехід права власності на житловий будинок чи його частину; квартиру чи її частину; кімнату; гараж; садовий будинок та господарські споруди, землю під ними; земельну ділянку.

Нагадаємо, що 18 грудня, президент Зеленський підписав «ресурсний» закон № 1914-ІХ.

Раніше ми повідомляли, що фракція Слуга народу у першому кварталі 2022 року має намір запустити велику податкову реформу.

Також, «Слово і діло» повідомляло, що Юлія Тимошенко не виконала обіцянку про те, що фракція «Батьківщина» блокуватиме трибуну Верховної ради, щоб не допустити ухвалення «ресурсного» законопроєкту.

Окрім цього, на інфографіці можна подивитися, як фракції та групи голосували за законопроєкт №5600.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: