Подкаст «Словом» за 3 січня: розмова Зеленського і Байдена та «ресурсний» закон

Читать на русском

Про прихильність Сполучених Штатів та їхніх союзників і партнерів принципу «нічого про Україну без України». Про те, на що вплине так званий «ресурсний» закон, який набув чинності 1 січня 2022 року. Про те, якими будуть нові ціни на біометричні документи для українців. А ще про те, як планують продовжувати термін дії ковідного сертифікату для вакцинованих громадян. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Про телефонну розмову Зеленського і Байдена

Напередодні ввечері відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом.

«Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їхні союзники та партнери будуть рішуче реагувати, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну», - повідомляє пресслужба Білого дому.

Лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям з двостороннього діалогу щодо стратегічної стабільності в НАТО через Раду Росія — НАТО і в ОБСЄ.

«Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів та їхніх союзників і партнерів принципу «нічого про Україну без України». Він висловив підтримку Сполучених Штатів суверенітету і територіальної цілісності України, а також заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі», - інформує Білий дім.

Як відомо, торік, 9 грудня президенти України та США теж мали телефонну розмову, за підсумками якої, глава Офісу президента України Андрій Єрмак розповів, що за словами Байдена, США і партнери готові до потужного санкційного удару по Росії, якщо остання зважиться на агресію проти України, і що Вашингтон готовий включитися в мирний процес по Донбасу.

Про «ресурсний» закон

Так званий «ресурсний» закон №5600, що містить норми, які вплинуть не лише на олігархів, а й на звичайних українців набув чинності 1 січня 2022 року.

Документом змінюється модель ренти за видобуток руди, а ще підвищуються всі ставки акцизів на алкоголь на 5%.

Ще однією важливою зміною стане податок з продажу нерухомості. Раніше дохід від продажу одного об'єкта на рік не оподатковувався, а продаж другого і наступних оподатковувався за ставкою 5%. Це дозволяло забудовникам оптимізовувати витрати, продаючи квартири фізичним, а не юридичним особам.

«Ресурсний» закон закриває цю можливість. Відповідно до нього, дохід від продажу третього та наступних об'єктів нерухомості, проданих фізичною особою протягом одного року, має оподатковуватися за стандартною ставкою – 18%.

Зазначимо, що до другого читання проєкту цю норму трохи пом'якшили. Сплачувати 18% податку доведеться не з усієї суми, отриманої від продажу нерухомості, а лише з різниці між сумою продажу та ціною, за якою нерухомість перейшла до продавця.

Повідомляється, що оподаткуванню підлягають угоди, які передбачають перехід права власності на житловий будинок чи його частину; квартиру чи її частину; кімнату; гараж; садовий будинок та господарські споруди, землю під ними; земельні ділянки.

Про те, які податки змінить «ресурсний» закон та як саме - дивіться на інфографіці «Слово і діло».

В окремому матеріалі ми писали про те, як фракції та групи голосували за законопроєкт в сесійній залі.

Як змінилося оформлення біометричних документів

В Україні зросла вартість оформлення біометричних документів для громадян.

У Державній міграційній службі пояснили, що оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки протягом 20 робочих днів коштуватиме 372 грн (126 за адміністративну послугу і 246 грн за бланк), а за 10 робочих днів - 498 грн (252 за адміністративну послугу і 246 грн за бланк). Але перше виготовлення паспорта в такій формі залишиться безкоштовним.

Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон за 20 робочих днів коштуватиме 733 грн, а у строк до 7 робочих днів або до 3-ох (за наявності підстав) - 1085 грн.

Згідно з інформацією ДМС, громадяни, які оплатили адміністративні послуги та подали заяви для оформлення документів до 31 грудня 2021 року, отримають документи за старою ціною.

Пояснили метод продовження COVID-сертифікатів

Фінальна модель того, як будуть продовжені сертифікати про вакцинацію від коронавірусу у додатку «Дія», буде представлена у середині поточного місяця. Про це сказав головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю Суспільному.

Він пояснив, що додаткова доза вакцини не призводитиме до продовження терміну дії сертифікату, тоді як бустерна доза щеплення продовжуватиме дію сертифікату на 270 днів. Бо саме бустерна доза допомагає поновити як захисний титр антитіл, так і забезпечити більш ефективний захист від COVID-19.

Раніше, нагадаємо, очільник МОЗ Віктор Ляшко пояснив різницю між бустерною дозою вакцини та додатковою.

А Ігор Кузін допустив можливість введення локдауну в Україні через новий штам коронавірусу «Омікрон».

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: