Подкаст «Словом» за 11 січня: переговори представників США і РФ та розмір аліментів у 2022 році

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 11 січня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Слово і діло

Про переговори представників США і РФ щодо так званих «гарантій безпеки». Про те, чого чекають сторони від наступних раундів безпекових переговорів та що думають з цього приводу в Україні. Про те, як змінюватиметься у цьому році розмір аліментів та які види відповідальності передбачені для боржників. А також про український супутник «Січ-2-30», який за кілька днів має відправитися на орбіту. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Про переговори представників США і РФ

У Женеві відбулися перші переговори щодо так званих «гарантій безпеки» між чиновниками США та Росії. Переговори тривали майже вісім годин. Делегацію РФ очолював заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков, а делегацію США – заступник державного секретаря Венді Шерман.

Женевська зустріч відкрила тиждень міжнародних перемовин Заходу та РФ стосовно ультиматумів щодо нерозширення НАТО та «стратегічної стабільності», які Москва висунула на тлі концентрації своїх військ біля кордонів України.

Серед запропонованих Росією гарантій безпеки є вимога про нерозширення НАТО на Схід за рахунок вступу України. Також Росія бажає скорочення американської присутності у Східній Європі. Шляхом переговорів із РФ американська сторона хоче зняти напруженість біля кордонів України.

Раніше ми писали про те, що НАТО вважає, що для результативних переговорів з Росією буде мало одного раунду. Швидше за все, знадобиться ціла серія зустрічей.

А державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що низка так званих «гарантій безпеки», які запропонувала Росія, є свідомо нездійсненними та спрямовані на зрив переговорів із подальшим виправданням своєї агресії проти західних країн та України.

До речі, цього тижня в Європі заплановано кілька раундів переговорів щодо безпекових вимог Росії. Окрім вищезгаданої зустрічі в Женеві, 12 січня у Брюсселі відбудуться переговори представників РФ та НАТО, а 13 січня у Відні – представників Росії та ОБСЄ.

17 грудня Міністерство закордонних справ Росії опублікувало два проєкти угод про заходи безпеки з вимогами до США та НАТО. У відповідь у США та НАТО заявили, що обговорюватимуть ці питання лише за участю європейських союзників, тоді як у Росії наполягали на двосторонньому діалозі.

Як неодноразово заявляли у Білому домі, на переговорах США не мають наміру «пункт за пунктом відповідати на пропозиції російської сторони щодо гарантій безпеки». Але водночас мають намір обговорити питання вторгнення Росії у сусідні держави та використання хімічної зброї.

Державний секретар США Ентоні Блінкен на особливий прорив від переговорів з Росією не чекає. За його словами, прогрес залежатиме від дій обох сторін на переговорах.

Які питання сторони готові обговорювати, чого вони чекають від перемовин і що про ці консультації думає Україна - про це читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Як змінюватимуться у цьому році розміри аліментів

В Україні розмір аліментів на утримання дитини залежить від «дитячого» прожиткового мінімуму. Його розмір вже збільшився у грудні 2021 року і ще двічі зросте у 2022 році.

Відповідно до Сімейного кодексу України, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Він призначається за умови, що один із батьків, який платитиме аліменти, не має достатньо коштів, щоб робити великі виплати.

Окрім мінімального гарантованого, є ще мінімальний рекомендований розмір аліментів. Він відповідає прожитковому мінімуму для дитини відповідного віку. Його присуджують, якщо платник аліментів має достатній дохід.

Максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

За несплату аліментів в Україні передбачено цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Від пені і фінансових санкцій до заборони на подорожі й право керувати транспортними засобами, громадських робіт, арешту чи обмеження волі.

Докладніше про те, як змінюватимуться протягом року суми аліментів та про відповідальність передбачену для боржників - читайте у нашому матеріалі.

Про український супутник «Січ-2-30»

Компанія Ілона Маска SpaceX готується запустити в космос український супутник «Січ-2-30». Запуск, який вже кілька разів переносили, має відбутися 13 січня на мисі Канаверал у штаті Флорида (США).

Цей запуск, до речі, буде першим за останні десять років: востаннє супутник українського виробництва виводили у космос 17 серпня 2011 року, це був супутник «Січ-2». До цього в космос запускали український «Січ-1» у 1995 році та «Січ-1М» у 2004-му.

«Січ-2-30» є модифікованим варіантом супутника «Січ-2» (до речі, раніше він називався «Січ-2-1», але його перейменували на «Січ-2-30», оскільки планували запустити до 30-річчя Незалежності України). Його загальна маса - 170 кілограмів, плюс 40 кілограмів корисного навантаження.

Основне призначення супутника – отримання цифрових фотографій поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазонах, а також моніторинг параметрів іоносфери планети.

Саме КБ «Південне» займалося розробленням супутника. Розробку розпочали у 2013 році, а безпосередньо виготовлення – у 2015-му. Завершили збирати супутник 26 грудня 2019 року.

Торік президент Володимир Зеленський дав завдання запустити супутник у 2021-му – до 30-ї річниці Незалежності України.

У квітні КБ «Південне» та американська компанія SpaceX уклали договір на запуск супутника. Сума контракту становить 1,99 млн доларів. До речі, створення супутника коштувало 98 млн грн.

Більше про технічні характеристики та завдання для українського супутника «Січ-2-30» - дізнавайтеся з нашого окремого матеріалу з інфографікою на порталі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: