Суд закрив протокол про конфлікт інтересів у мера Ірпеня, який підвищив собі зарплатню

Читать на русском
Міський суд Київської області закрив адміністративний протокол на мера, оскільки документи склала неуповноважена на те особа.
Олександр Маркушин

Суд закрив протокол про конфлікт інтересів в діях міського голови Ірпеня Київської області Олександра Маркушина, який підвищив собі заробітну платню, оскільки документ склала неуповноважена особа.

Таке рішення ще 30 листопада 2021 року ухвалив Ірпінський міський суд Київської області, яке залишив без змін Київський апеляційний суд 28 грудня 2021 року, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішенні, Національне агентство з питань запобігання корупції склало на Маркушина протоколи про конфлікт інтересів. Згідно документів, він, як мер Ірпеня, 24 грудня 2020 року не повідомив про наявність у нього реального конфлікту інтересів, який виник під час голосування за підвищення зарплат працівників Ірпінської міської ради та її виконавчих органів, у тому числі меру міста.

Таким чином, Маркушин вчинив дії та ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, віддавши свій голос «ЗА» під час розгляду вищевказаного проєкту. У зв'язку із цим він порушив вимоги пунктів 2, 3 частини 1 статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» та ст. 591 Закону України «Про місцеве самоврядування», за що передбачена відповідальність частинами 1, 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Однак, як встановив суд, вказаний протокол на мера Ірпеня склала неуповноважена на це особа. На думку судді, цей протокол мала складати поліція, а не НАЗК, оскільки міський голова Ірпеня не відноситься до державних службовців, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище.

Пізніше, прокурор Бучанської окружної прокуратури Київської області намагався оскаржити це рішення, проте Київський апеляційний суд скаргу йому повернув. На думку суду, прокурор у цьому випадку не наділений повноваженнями на оскарження в апеляційному порядку постанови.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що нардеп Ігор Палиця не задекларував видатки на передвиборчу кампанію. Також антикорупційне агентство вважає, що депутат Юрій Заславський не вказав у декларації вартість низки майна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: