У Єврокомісії запропонували зарахувати газ і атомну енергетику до «зеленої» – ЗМІ

Читать на русском
Якщо пропозицію ЄК схвалять, в Європі дозволять до 2045 року будувати нові АЕС, і до 2040 року проводити реновації вже діючих
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Європейська комісія висунула пропозицію зарахувати використання природного газу та атомної енергетики при дотриманні деяких умов до «зеленої» енергетики в контексті фінансування проєктів, що допомагають боротися зі зміною клімату.

Про це повідомляє інформаційне агентство AFP.

Єврокомісія оголосила про свою пропозицію 31 грудня 2021 року. У цієї пропозиції є свої лобісти в Європейському Союзі - Франція, яка володіє потужною атомною енергетикою, країни Центральної та Східної Європи, в яких багато ТЕС. Противниками проєкту виступає група країн Західної Європи на чолі з Німеччиною.

При цьому обидві сторони розуміють, що «зелені» види енергетики, як сонячна, так і вітрова, мають масу недоліків - наприклад, їх доступність залежить від погоди, а впливати на погоду поки що неможливо.

Протистояння влади і ДТЕК: у чому полягає скандал із виплатами за «зеленими» тарифамиЧому виникла напружена ситуація довкола зеленої енергетики та які позиції займає влада та ДТЕК, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Якщо пропозицію ЄК схвалять, в Європі дозволять до 2045 року будувати нові АЕС, і до 2040 року проводити реновації вже діючих. На перехідний період до використання виключно «зеленої» енергетики пропонують залишити газ за умови, що він буде використовуватися на ТЕС з мінімальними обсягами викидів 100 грамів вуглекислого газу на кіловат-годину - правда, експерти заявили про нереалістичність цього при існуючих технологіях.

Основна критика на проєкт Єврокомісії обрушилася з боку Німеччини - там нагадали про потенційну небезпеку АЕС і заявили, що такий підхід розмиває саме поняття «зеленої» енергетики.

Тим часом Уряд Бельгії досяг угоди про закриття існуючих атомних електростанцій у 2025 році, при цьому інвестиції в майбутні технології ядерної енергетики будуть збережені. Про відповідну домовленість заявили громадські мовники країни.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: