Протистояння влади і ДТЕК: у чому полягає скандал із виплатами за «зеленими» тарифами

Читать на русском
Чому виникла напружена ситуація довкола зеленої енергетики та які позиції займає влада та ДТЕК, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Напруженість довкола «зеленої» енергетики значно зросла на минулих вихідних. Державне підприємство «Гарантований покупець» мало виплатити учасникам ринку заборговані кошти за вироблену альтернативну енергію. Однак гроші заблокували на рахунку у банку начебто через вказівки «згори» притримати виплати для компанії ДТЕК, а керівника підприємства звільнили. Довкола чого виник скандал у «зеленій» енергетиці, чому проблеми виникли саме з ДТЕК та які позиції озвучують сторони конфлікту, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Через що виник конфлікт

Державне підприємство «Гарантований покупець» виступає посередником між виробниками електроенергії з відновлюваних джерел та покупцями такої електроенергії.

Окрім цього, держпідприємство купує електроенергію для потреб населення. Ще одна функція – викуп енергії, яку виробляють з відновлюваних джерел (ВДЕ), за «зеленим» тарифом та продаж її на аукціонах за ринковою ціною.

У законодавстві сказано, що «зелений» тариф – це спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, вироблена на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії.

Держава зобов'язана викуповувати у виробника всю вироблену енергію з джерел енергії за встановленим «зеленим» тарифом.

Тариф на «зелену» електроенергію в Україні значно вищий за ринкові ціни, тому різниця у вартості повинна покриватись за рахунок тарифу на передачу системного оператора «Укренерго», який сплачують всі споживачі.

Однак така схема спрацювала недосконало і за кілька років накопичилися багатомільярдні борги перед виробниками альтернативної енергетики.

Станом на початок листопада заборгованість «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» становить близько 15 млрд грн.

11 листопада 2021 року «Укренерго» заявило, що залучить 23 млрд грн для погашення боргів перед «зеленою» енергетикою.

Минулого тижня «Укренерго» направило 19,3 млрд. грн від випущених єврооблігацій на рахунок «Гарантованого покупця» в Ощадбанку. Цей борг «висів» ще з 2020 року.

Далі підприємство мало розподілити цю суму між учасниками ринку. Компанія ДТЕК, яка належить олігарху Рінату Ахметову, є найбільшим національним інвестором у відновлювальну енергетику.

Очільник підприємства начебто за вказівкою згори мав «притримати» виплати саме для компанії Ахметова (у якого зараз дуже напружені відносини з Банковою, зокрема, після ухвалення президентського закону про олігархів), однак він відмовився це робити.

13 листопада Кабінет міністрів України зібрався на позачергове засідання і звільнив директора ДП «Гарантований покупець» Костянтина Петриковця.

Як коментують ситуацію у Кабміні

У Кабінеті міністрів зазначили, що звільнили Костянтина Петриковця з посади керівника державного підприємства за непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству.

«Причиною звільнення є непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству внаслідок продажу значного обсягу електроенергії з боку гарантованого покупця за свідомо заниженими цінами на користь окремих фінансово-промислових груп», — йдеться у повідомленні уряду.

У Кабміні наголосили, що ця транзакція могла завдати збитків державі в розмірі понад 500 млн грн і призвела до зменшення відсотку розрахунків з інвесторами у «зелену» енергетику.

«Це, у свою чергу, призвело до позовів виробників з альтернативних джерел до «ГарПоку» на суму близько 1,5 млрд грн», – зазначили в уряді.

Також там додали, що буде створена комісія для аналізу вказаних транзакцій і, якщо факти знайдуть підтвердження, матеріали передадуть до правоохоронних органів.

15 листопада міністр енергетики Герман Галущенко представив виконувача обов’язків директора ДП «Гарантований покупець» Вадима Улиду (якого Кабмін одразу ж призначив 13 листопада).

«Першим завданням виконувача обов’язків керівника підприємства буде забезпечення термінових виплат виробникам «зеленої» електроенергії коштів, отриманих від продажу «Укренерго» зелених облігації», – наголосив Галущенко.

Водночас перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко наголосив, що жодного політичного підтексту у звільненні Костянтина Петриковця немає.

Позиція колишнього директора «Гарантованого покупця»

Ексдиректор ДП «Гарантований покупець» Костянтин Петриковець 13 листопада заявив, що його звільнили з посади з політичних міркувань, оскільки він відмовився виконувати незаконні вказівки.

«Це виключно політичне рішення. Я буду оскаржувати його в законному порядку та відстоювати свою ділову репутацію, професійну честь і гідність. Причиною звільнення стало те, що я відмовився виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків виробниками електроенергії з відновлюваних джерел», – наголосив він.

За словами Петриковця, держпідприємство відповідно до закону спрямувало 19,3 млрд гривень коштів від НЕК «Укренерго» на погашення заборгованості перед виробниками.

«Так вимагає закон і жодні спроби політичного тиску, телефонні дзвінки і погрози не змусять державне підприємство відступити від норм закону і використати ці кошти як заманеться політикам», – заявив він.

Колишній директор ДП наголосив, що він діяв у рамках правового поля.

За даними джерел видання «Дзеркало тижня», «політичний тиск» полягав у тому, що напередодні Петриковець погодив виплату заборгованості держави перед усіма виробниками «зеленої» енергетики включно з ДТЕК.

За даними «Економічної правди», Петриковцю телефонував особисто Денис Шмигаль, однак перший вирішив не виконувати наказ прем’єра та підписав платіжне доручення про перерахування коштів усім ВДЕ-виробникам без винятку.

Окрім цього, за даними видання, дзвінок від влади отримав також голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Згодом колишній директор держпідприємства заявив, що готовий передати в НАБУ факти незаконного тиску і втручання в роботу підприємства.

«На мою адресу надходять погрози і залякування через мою відмову виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо невиплати коштів виробникам зеленої енергії. Звертаюся до правоохоронних органів з вимогою розслідувати факти тиску на державне підприємство і на мене особисто з боку посадових осіб Кабінету міністрів. Я готовий передати всі дані, що підтверджують адміністративний тиск з вимогою вчинити незаконні дії. Саме відмова виконувати незаконні вказівки стали істинною причиною мого звільнення», – наголосив він.

Також Петриковець додав, що будь-які звинувачення на його адресу про завдання збитків підприємству є «свідомим обманом і спробою його залякати».

Що кажуть у ДТЕК

15 листопада ситуацію довкола блокування коштів прокоментували також і в компанії ДТЕК.

Там заявили про дискримінацію у погашенні заборгованості «зеленій генерації» та вимагають проведення негайного розслідування дій посадових осіб.

«ДТЕК ВДЕ (відновлювані джерела енергії) не отримав жодної гривні із коштів ДП «Гарантований покупець», виділених європейськими кредиторами для покриття боргу за електроенергію». Всім іншим компаніям «Ощадбанк» переказав кошти в повному обсязі», – наголошується у повідомленні компанії.

У ДТЕК додали, що вимагатимуть провести негайне розслідування: де перебувають кошти та які причини зриву виплат, а загальна заборгованість перед компанією за 2020-2021 роки становить 4,3 млрд грн.

«Також ми вимагаємо розслідування ролі у цій схемі в. о. директора ДП «Гарантований покупець» Вадима Улиди, голови АТ «Ощадбанк» Сергія Наумова та вищих посадових осіб, причетних до зриву погашення заборгованості перед компанією за електроенергію», – заявили у ДТЕК.

Нагадаємо, з початком осені та наближенням опалювального сезону енергетичне питання доволі гостро постало в Україні. У Міністерстві енергетики кажуть, що запасів вугілля вдвічі менше за норму, а компанія ДТЕК поставила під загрозу імпорт електроенергії з Білорусі.

Чи не перебільшена загроза енергетичної кризи в Україні, можна почитати у нашому матеріалі.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: