Виробники «зеленої» енергетики поскаржилися на Кабмін

Читать на русском
За підсумками першого кварталу Кабмін виконав свої зобов'язання по Меморандуму менш ніж на половину, а виплати надходять не всім виробникам через судові процеси.

За підсумками першого кварталу Кабмін виконав свої зобов'язання по Меморандуму менш ніж на половину, а виплати надходять не всім виробникам через судові процеси.

Про це повідомляє Українська асоціація відновлюваної енергії.

За умовами Меморандуму між урядом та виробниками енергії, останні повинні були отримати оплату 40% заборгованості або 8,96 млрд грн у 4 кварталі 2020 року. Решта 60% заборгованості має бути оплачена рівними частинами в цьому році до 15% або 3,36 млрд грн щоквартально. Таким чином, станом на 31 березня виробники ВДЕ повинні були отримати 12,32 млрд грн або 55% заборгованості.

Для виплати цієї заборгованості Укренерго отримало кредити під держгарантії. Однак, як кажуть в асоціації, Нацкомісія з тарифів видала «установку» згідно з якою кредитні кошти поділять навпіл між виробниками ВДЕ і «Енергоатомом».

4 лютого в цьому році «Гарантований покупець» початок погашення заборгованості за електроенергію 2020 року. Виробники ВДЕ, як і ДП «НАЕК «Енергоатом» в 1 кварталі 2021 року одержали 4,63 млрд грн.

У які країни та скільки Україна експортувала електроенергії з 2011 рокуУкраїна постійно експортувала електроенергію до Угорщини і Словаччини, з перервами – в Польщу, Румунію, Білорусь і Молдову.

«Таким чином, фактичний рівень погашення заборгованості перед виробниками ВДЕ становить 37,6% від обіцяного», - заявили в асоціації.

«Станом на 1 квітня 2021 року рівень розрахунків за жодний з місяців поточного року не досяг 100%», - кажуть виробники.

Але, за їхніми словами, цього статися і не могло, адже тариф на послуги з передачі електроенергії не враховує повністю витрати на послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел.

В асоціації стверджують, що така ситуація склалася через норми Закону 810-ІХ, якими встановлено, що не менше 20% коштів для розрахунків з ВДЕ мають бути передбачені в держбюджеті. Однак у держбюджеті-2021 їх не передбачили, а регулятор «зменшив витрати Укренерго на відповідну прогнозну суму (11,35 млрд грн), вкотре встановивши тариф на послугу з передачі електроенергії на економічно необгрунтованому рівні».

Нагадаємо, півсотні виробників теплоенергії можуть в квітні залишитися без газу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: