Данилов прокоментував китайський позов проти України через «Мотор Січ»

Читать на русском
Виходячи з ситуації, секретар РНБО не виключив, що китайська компанія своїм позовом діяла зовсім не в інтересах Китаю
Олексій ДаниловВідкрите джерело

Україні не варто турбуватися через позов в Гаазі на 4,6 млрд доларів, який подали проти неї китайські інвестори через зрив придбання акцій українського авіадвигунобудівного підприємства «Мотор Січ».

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов на брифінгу після засідання РНБО 30 грудня.

Перегляд приватизації 90-х: яка позиція керівництва країн колишнього СРСРВ Україні підтримують перегляд підсумків приватизації у 1990-х роках. Тоді як в інших країнах колишнього СРСР утримуються від такого.

«Ми спокійно до цього ставимося. Є розуміння, що там відбувалося. Якщо ці люди є чемними покупцями цих акцій... Ви знаєте, що є санкції Ради нацбезпеки і оборони. Те, що там щоразу відбуваються додаткові речі щодо докорів, що ми повинні їм щось платити, треба розуміти, які були інвестиції, на які вони посилаються, яким чином тут має відношення держава Китай, і ми дуже спокійно до цих речей ставимося... Ми саме з цього моменту будемо починати - що це за люди, як це відбувалося, де вони брали гроші, коли вони платили на офшори для покупки цих акцій. Ще раз підкреслюю, що ми особливо не турбуємося з цього приводу» - сказав він.

Данилов додав, що треба дочекатися остаточного рішення суду, перш ніж робити висновки. Також секретар РНБО не виключив, що китайська компанія своїм позовом діяла зовсім не в інтересах Китаю, а в інтересах «деяких наших сусідів, які мали велике бажання забрати ті технології з виробництва двигунів, які є в нашій країні та виробляються на «Мотор Січі».

Як відомо, 29 січня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про впровадження санкцій щодо трьох громадян Китаю і чотирьох китайських компаній, включаючи Skyrizon, з метою заморозити його активи в Україні.

29 листопада 2021 року інвестиційна компанія Skyrizon оголосила, що подала заяву до Постійного арбітражного суду в Гаазі з вимогою винести постанову про те, що Україна порушила китайсько-українську двосторонню інвестиційну угоду. Skyrizon хоче отримати компенсацію у розмірі 4,5 млрд доларів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: