Українцям доведеться вносити абонплату за комунальні послуги – експерт

Читать на русском
Комунальники нараховуватимуть її незалежно від сезону - так, за опалення доведеться вносити абонплату і влітку
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Комунальні підприємства Києва та багатьох інших українських міст розпочали нарахування клієнтам абонентської плати за надання комунальних послуг - зокрема, за вивезення сміття, гарячу та холодну воду, опалення - відповідно до прийнятого ще у 2019 році закону «Про житлово-комунальні послуги».

Про це заявив експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко, повідомляє Главком.

За словами Попенка, абонплата за комуналку в першу чергу прив'язана до прожиткового мінімуму. З урахуванням того, що він підвищується в Україні кілька разів на рік - абонплата також буде регулярно підвищуватися. До того ж комунальники нараховуватимуть її незалежно від сезону - так, за опалення доведеться вносити абонплату і влітку.

Житлові субсидії: політики обіцяють монетизацію та своєчасну виплатуМонетизувати житлові субсидії, збільшити їхнє фінансування та справно платити обіцяють президент, Кабмін та нардепи.

Нинішній розмір абонплати без урахування плати за доставку газу в середньому обійдеться українській родині в 111,7 грн без комісії банку на місяць.

«Якщо брати в сумі, то це додатково українці заплатять щомісяця на 2,01 млрд грн більше за комунальні послуги» – зазначив експерт.

Теоретично, всю отриману від клієнтів абонплату комунальні підприємства зобов'язані будуть витрачати на обслуговування та ремонт мереж, модернізацію тощо. Витрачати їх на інші цілі заборонено законодавчо.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українці, які з різних причин змушені закуповувати газ у «постачальника останньої надії» (ПОН) ризикують дуже сильно переплатити за газ, якщо ціна газу для них так і залишиться на рівні 46,72 грн за кубометр. Сумарна переплата складе мільярди гривень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: