Мільярдні переплати: наскільки більше заплатять за газ клієнти постачальника останньої надії

Читать на русском
Послугами ПОН користуються українці, яким відмовилися або не можуть постачати газ інші компанії. Наразі на балансі ПОН перебуває 460 тисяч домогосподарств
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Українці, які з різних причин змушені закуповувати газ у «постачальника останньої надії» (ПОН) ризикують дуже сильно переплатити за газ, якщо ціна газу для них так і залишиться на рівні 46,72 грн за кубометр. Сумарна переплата складе мільярди гривень.

Про це розповів голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко, повідомляє UBR.

«Нафтогаз України», який виступає в ролі ПОН, автоматично встановив ціну на зал для цієї категорії клієнтів у розмірі майже 47 грн за кубометр. Послугами ПОН користуються українці, яким відмовилися або не можуть постачати газ інші компанії. Наразі на балансі ПОН знаходиться 460 тисяч домогосподарств, 320 тисяч з яких знаходяться в сільській місцевості. У місті середнє споживання газу складе 3 кубометри, тоді як у селі - близько 400 кубометрів.

«Оплата з одного домогосподарства в сільській місцевості за ціною газу від «Нафтогазу» в 7,96 грн без транспортування виходить 3200 грн. З одного домогосподарства в місті за ціною газу від НАКу 7,96 грн без транспортування - не більше 30 грн. За ціною 46,72 грн/куб. м. одне домогосподарство в сільській місцевості заплатить 18 688 грн, а в місті – 140 грн» - пояснив експерт.

Таким чином, якщо дані ціни збережуться, клієнти ПОН в сільській місцевості за місяць сумарно переплатять за газ 4,956 млрд грн, а в місті - 18,2 млн грн. Сумарна переплата і тих і тих складе близько 5 млрд грн.

Нагадаємо, з 1 грудня всі клієнти без постачальника газу автоматично перейшли на поставки від ПОН - тобто від «Нафтогазу України». Ціна на газ для таких клієнтів розраховується за формулою, затвердженою постановою КМУ від 25 жовтня 2021 року і складе близько 46,71 грн за кубометр з ПДВ і транспортуванням. Втім, НАК вже звернувся до НКРЕКП з пропозицією перевести всіх клієнтів на базовий річний тариф - 7,96 грн за кубометр.

До речі, газопостачальні компанії України опублікували місячні тарифи на газ для населення в грудні. Ціни коливатимуться від 7,79 гривні до 13,5 гривні за кубометр газу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: