Постачання зброї НАТО для України блокувалося особисто Меркель – Bild

Читать на русском
Починаючи з травня 2021 року, Німеччина всіляко ставить палиці в колеса іншим членам НАТО в питанні продажу озброєння Україні
Ангела МеркельВідкрите джерело

Ексканцлер Німеччини Ангела Меркель особисто причетна до блокування постачань озброєння НАТО для України. Київ вже оплатив зброю, проте через команду Меркель поставка була заблокована.

Про це повідомляє німецьке видання Bild.

Видання вказує, що починаючи з травня 2021 року, Німеччина всіляко ставить палиці в колеса іншим членам НАТО в питанні продажу озброєння Україні. Найвідоміший епізод - блокування Берліном постачання 90 великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 з США і 20 комплексів протидії БПЛА EDM4S-UA, які повинна була надати Києву Литва.

При цьому Україна, яка придбала це озброєння через Агентство НАТО з підтримки та постачання (NSPA) ще на початку 2021 року, вже оплатила його. Але в травні Німеччина і Нідерланди, що приєдналися до неї, домоглися блокування постачань озброєння в Україну.

Не вчіть жити – допоможіть матеріально: на чию військову допомогу може розраховувати УкраїнаУ списку охочих надати військову допомогу нашій країні навряд чи опиняться Франція та Німеччина.

У виданні пояснили, що постачальники не могли наплювати на думку ФРН і Нідерландів, передавши Україні зброю незалежно від думки Берліна і його клеврета. Проблема в тому, що кожне рішення щодо надання Україні летального озброєння від НАТО залежить від консенсусу союзних країн. А в цьому випадку Німеччина змогла домогтися підтримки Нідерландів тільки тому, що не хотіла бути єдиною країною, яка прийняла в багнети необхідність допомагати Україні.

У серпні 2021 року президент Володимир Зеленський попросив Меркель перестати блокувати збройові постачання. Але канцлер, чиї вуха явно стирчали з цієї неприємної історії, категорично відмовилася навіть розглядати таку можливість. Меркель одумалася пізніше, буквально за лічені дні до закінчення своїх повноважень, на тлі ескалації ситуації на російсько-українському кордоні.

Частина постачань була розблокована - так, в грудні 2021 року Україна отримає партію комплексів протидії БПЛА EDM4S-UA. Однак про відновлення постачання оплачених Україною великокаліберних гвинтівок, як і про повернення грошей за недопоставлене озброєння, мови, по всій видимості, не йде.

Нагадаємо, що раніше міністр оборони України Олексій Резніков звинуватив Німеччину в навмисній блокування поставок озброєння для України по лінії НАТО. І це попри те, що США попередили всіх європейських союзників про можливий напад Росії на Україну.

А посол України в Німеччині Андрій Мельник пояснив, що Німеччина не допомагатиме Україні зброєю, оскільки у Берліні патологічно бояться Росію і її президента Володимира Путіна.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: