Податкова амністія: міністр фінансів заявив, про готовність відповідного закону

Читать на русском
З 1 вересня в Україні стартує одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Воно триватиме один рік.
фото: BBC

Після завершення періоду податкової амністії будуть запроваджені непрямі методи оподаткування. Концепція відповідного закону фактично готова.

Про це розповів міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю НВ Бізнес.

«Я навіть хочу сказати, що теж всі повинні розуміти — за декларуванням повинні відразу йти непрямі методи оподаткування. Ми зараз розробляємо відповідний законопроєкт, ми вже фактично маємо готовий концепт. Я думаю, що найближчим часом ми будемо готові його обговорювати», — заявив він.

Згідно зі словами очільника Мінфіну, непрямі методи оподаткування передбачають, що після податкової амністії Податкова служба матиме змогу проводити податкову оцінку операцій фізичних осіб щодо придбання об’єктів нерухомості або дорогих речей без задекларованих доходів.

«Умовно кажучи, якщо існує факт купівлі великого об’єкта нерухомості, при цьому задекларованих доходів немає, і амністію людина не проходила, тобто вона не показала своїх реальних доходів, з яких чомусь не були сплачені податки… Наслідком цього буде те, що податкова має донарахувати суму несплачених податків», — заявив Марченко.

Добровільне декларування: яку інформацію мають право отримувати банкиЯку інформацію банки мають право отримати від клієнта в рамках податкової амністії, дивіться на інфографіці.

При цьому, несплачені податки будуть дозараховані не на всю суму покупки, а на різницю між задекларованими доходами та вартістю покупки.

«У момент реєстрації угоди про купівлю-продаж, наприклад, об’єкта нерухомості, така інформація з’являється у податковій. Податкова перевіряє інформацію, а людину ніхто турбувати не збирається, якщо немає підстав для цього», - так пояснив Марченко питання, як працюватиме механізм непрямого оподаткування.

Міністр зазначив, що система працюватиме в автоматичному режимі.

«Автоматично податкова перевіряє наявність доходів, сплачених з 1995 року, підсумовує їх, усі доходи, сплачені податки; потім зіставляє суму цих доходів з інформацією про купівлю об’єкта нерухомості та його вартістю. Якщо ця людина амністувала і задекларувала ще доходи, це підсумовується також і потім до такої людини або є питання, або їх немає. Я думаю, здебільшого питань не буде», — сказав Марченко.

Нагадаємо, що нардеп Медведчук не задекларував нерухомість та автівки на 73 млн грн.

Раніше міністр Марченко прокоментував чутки про свою можливу відставку.

Також, у Мінфіні розповіли, коли очікують на наступну місію МВФ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: