Арестович розповів, хто увійшов до списків пропонованого Україною обміну полоненими «60 на 60»

Читать на русском
Всього Україна має для обміну 310 осіб, в той час, як окупанти та росіяни утримують 427 громадян України
Ілюстративне фотоslovoidilo.ua

Україна запропонувала Росії варіант обміну полоненими за формулою «60 на 60». Всі попередні варіанти обміну утримуваними особами Кремль вважав за краще відкинути.

Про це розповів радник глави української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович в ефірі програми «Право на владу».

Арестович, зокрема, розповів, що три попередні варіанти, запропоновані Україною, Росія обклала умовами та в підсумку відкинула.

Обмін полоненими: чому півтора року немає прогресу в переговорахПереговори щодо обміну полоненими практично заморожені. Коли був останній обмін і чому не проводять нових – в матеріалі Слово і діло.

«Ми запропонували обміняти затриманих. Ми запропонували три варіанти: 13, 24 і 59 осіб. Також все відкинуто. І головний аргумент російської сторони, який вони вимагають від нас, - процесуального очищення. Вони хочуть, щоб український президент помилував їх без вироку українського суду, а це забороняє українське законодавство. Процедура виглядає так: вони проходять через суд, після вироку суду їх може помилувати президент» - розповів він.

За словами Арестовича, в розпорядженні України є тільки 13 осіб, які пройшли всі процедури, затребувані Москвою. У найгіршому випадку Україна готова обміняти й 13 на 13.

Листопад в ООС: скільки було зафіксовано обстрілів за місяцьСкільки було зафіксовано обстрілів в зоні ООС протягом листопада, дивіться на інфографіці.

«І пропонуємо 60 на 60 в кращому варіанті, або 13 на 13 в найгіршому варіанті. Проміжний теж є. Всі ці особи встановлені та готові до обміну. Це військовослужбовці ЗСУ, це співробітники спецслужб, які потрапили в полон при виконанні завдань, це жінки, зокрема, вагітні, а також тяжкохворі цивільні» - додав він.

За інформацією Арестовича, Україна має для обміну 310 осіб, в той час, як окупанти та росіяни утримують 427 громадян України.

«Є кого і на кого міняти, немає волі РФ» - резюмував він.

Нагадаємо, раніше Україна на засіданні Постійної ради ОБСЄ презентувала програму з 10 пунктів, яка повинна допомогти подолати глухий кут, який виник у переговорах щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: