Новий закон про особливий статус Донбасу: від чого залежить та в чому ризик

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Формула, яка ляже в основу закону про особливий статус Донбасу – питання переговорного процесу. Є ймовірність, що нормандська зустріч відбудеться в листопаді, як і було заплановано.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Умовою зустрічі в Нормандському форматі було розведення військ у Золотому. Після поїздки Зеленського до Золотого цю перепону усунено. Тому, можливо, 10 листопада відбудеться відведення військ, що створить умови для нормандської зустрічі», – прокоментував Бондаренко.

На його думку, формула, яка ляже в основу закону про особливий статус Донбасу буде предметом непростих дискусій, оскільки багато залежатиме від того, чи зможе наша дипломатія спрацювати так, щоб Франція та Німеччина не стали на бік Росії.

Крім того, багато залежатиме від США, які грають важливу роль в міжнародній політиці та в питаннях безпеки, підкреслив Бондаренко.

Політолог нагадав, що минулого разу саме візит Вікторії Нулад підштовхнув ВР ухвалити закон про особливий статус Донбасу.

«Депутати фактично проголосували під тиском Вікторії Нуланд. Чи приїде зараз до України якийсь представник США? Все буде залежати і від того, чи будуть депутатам в такий спосіб викручувати руки», – наголосив Бондаренко.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

При цьому експерт звернув увагу, що понад 60% населення України хочуть мирного вирішення конфлікту на Донбасі. За його словами, ті, хто виступає за військовий шлях, у меншості.

«Якщо ми хочемо жити в демократичному суспільстві, потрібно слухати не вулицю, а народ», – додав Кость Бондаренко.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, у свою чергу, підкреслив: ніщо не заважає зараз продовжити чинний документ на рік і дати шанс виконати умови України.

На його думку, ухвалювати закон «Про особливий статус Донбасу» на постійній основі – дуже ризикований крок.

Він нагадав, що навіть як тимчасовий цей документ ухвалили з великими труднощами, а спроби закріпити «особливий статус» в КУ закінчилися вибухом гранати під стінами ВР і чотирма смертями.

«Колишню владу хоча би це навчило, і вони зупинилися. Спроби ухвалити новий закон «Про особливий статус Донбасу» можуть призвести до більш катастрофічних наслідків», – констатував Дикий.

Експерт висловив надію, що в документ хоча би внесуть якісь запобіжники, враховуючи, що в регіонах і столиці виходять на мітинги. Але поки що подібних намірів немає, зазначив він.

«Таке враження, наче у влади паморочиться голова від високих рейтингів. Немає розуміння, що якщо для перемоги на виборах потрібна підтримка понад 50% громадян, то для початку громадянської війни вистачить 5%, які вважатимуть ситуацію категорично неприйнятною», – резюмував Євген Дикий.

Раніше президент Зеленський анонсував ухвалення нового закону «Про особливий статус Донбасу» у зв'язку з переговорними процесами з врегулювання конфлікту на Донбасі. Ймовірно, новий закон містиме положення «формули Штайнмаєра», яка вже викликала кілька хвиль багатотисячних протестів в Україні.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: