Закиди опозиції та дії влади: чи могла Україна купити дешевий газ влітку

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що влада нібито втратила можливість закупити дешевий газ у Росії. Політик наголосила, що Україна не закачала газ влітку, як робила зазвичай. Експерт з енергетики, директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев у коментарі «Слово і діло» пояснив, чи справді у заяві Тимошенко є рація та чому її слова можуть бути не на часі.

Що сказала Тимошенко

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко в інтерв’ю телеканалу «Україна 24» заявила, що влітку газ, який закачували до сховищ, коштував вшестеро дешевше, ніж зараз.

До того ж, за її словами, Україна має достатньо місця у підземних сховищах, щоб закупити газ наперед і забезпечити потреби до наступного опалювального сезону.

«Україна має природні унікальні сховища (для газу – ред.), які вміщують 38 млрд кубічних метрів. Цього достатньо, щоб всю країну забезпечити газом до наступного опалювального періоду. Що країна робила 30 років незалежності? Влітку, коли дешевий газ, — а цього літа він був у шестеро дешевшим, ніж на ринку у світі, — Україна завжди закачувала газ у сховища. Ми могли закачати 38 млрд. <...> І сьогодні в нашій країні не було б жодної кризи», – сказала Тимошенко в ефірі телеканалу.

За її словами, тоді газ, електроенергія та опалення були би за мінімальною ціною.

Також Тимошенко наголосила, що незрозумілим залишається і те, хто має «відповідати за таку ситуацію».

Чому така заява є несвоєчасною

Експерт з енергетики, директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев пояснив, для того, щоб закупити газ, потрібно, щоб відповідний запис був у фінансовому плані «Нафтогазу».

«Цікаво, чому Тимошенко не поцікавилась цим і не задала питання перед затвердженням відповідного плану – чому в ньому не передбачено закупівлю газу за імпортом. Тобто, чому всі претензії вже постфактум, після того, як всі відповідні рішення вже були ухвалені», – зазначив експерт.

Крім того, за його словами, «Газпром» не торгує газом разовими угодами. Він підписує з усіма споживачами або середньострокові, або довгострокові угоди.

Зазначимо, наприкінці грудня 2019 року «Нафтогаз» та «Газпром» уклали новий контракт щодо транзиту газу на 5 років. Мінімальні гарантовані обсяги прокачування у перший рік – 65 млрд кубометрів газу, наступні чотири роки – 40 млрд.

«Виходить так, наче «Батьківщина» закликає підписувати угоду з «Газпромом» про пряме постачання газу. Можна, звісно, але тоді чому «Батьківщина» у 2015-2016 році казала, що Україні потрібно забиратися «геть від Росії», казали, що потрібно відмовлятися від постачання енергоресурсів у держави-агресора. Тобто тепер вже можна підписувати угоди з державою-агресором? Змінилося трактування?», – вважає Рябцев.

На йому думку, такі заяви, можливо, розраховані на те, що громадяни України не пам'ятають попередні заяви політичних сил та їхніх лідерів.

Щодо фінансового плану, який затвердив Кабінет міністрів, Рябцев наголосив, що «Нафтогаз» не збирався імпортувати газ в принципі. Компанія вважала, що буде достатньо того газу, який видобувається і який раніше було накопичено у підземних газових сховищах.

Нагадаємо, раніше голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що Росія не планує вести з Україною переговори про продовження контракту на транзит газу після 2024 року, коли закінчиться поточний контракт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: