Після 2024 року Росія може повністю припинити транзит газу через Україну – Вітренко

Читать на русском

Росія не планує вести з Україною переговори про продовження контракту на транзит газу після 2024 року, коли закінчиться поточний контракт.

Про це заявив глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в коментарі для інформаційного агентства Reuters.

«Немає нічого, ні натяків, ні формальних, ні неформальних обговорень. Ми обговорюємо це з американцями й німцями, що кожна сторона хотіла б продовжити контракт про транзит, але росіяни не хочуть навіть починати розмовляти» - сказав він.

«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в УкраїніЯкі гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.

Вітренко додав, що після сертифікації та запуску «Північного потоку-2» Росія перестане залежати від газотранспортної системи України та зможе повністю припинити транзит газу через неї.

Раніше в Міжнародному валютному фонді підрахували українські щорічні втрати від запуску російського проєкту «Північний потік-2». Фонд припускає, що доходи України до 2024 року впадуть щонайменше до 1,2 млрд доларів через нижчий транзит газу через українську ГТС.

Раніше повідомлялося про те, що Росія може зважитися плюнути на необхідну сертифікацію газопроводу ПП-2 та запустити проєкт без неї. У цьому випадку компанії-оператору, звичайно, загрожує штраф, проте в порівнянні з вартістю проєкту він виглядає дуже смішно.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: