У Кабміні озвучили умови бажаного контракту із «Газпромом»

Читать на русском
Україна розраховує на продовження газового контракту із Газпромом ще як мінімум на 15 років та готова знизити тарифи на транзит.
З відкритих джерел

Україна розраховує на продовження газового контракту із Газпромом ще як мінімум на 15 років та готова знизити тарифи на транзит.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю Радіо Свобода та озвучив бажані умови угоди.

Як змінювалася біржова ціна на газ у 2020-2021 рокахЦіна на газ в Європі бʼє рекорди. Як останні два роки змінювалася біржова вартість газу в Європі і в Україні – на інфографіці.

«Для нас ідеальним терміном є продовження на 15 років. З боку України було зроблено відповідну пропозицію: ми готові збільшити транзит ще на 55 млрд. куб. м і цей обсяг готові транзитувати за ціною вдвічі меншою, ніж у існуючому контракті», - сказав він.

Шмигаль зазначив, що потужності ГТС України дозволяють транспортувати набагато більше 40 млрд. кубометрів газу, законтрактованих на сьогодні.

«Європа має почути та повірити, що українська ГТС сьогодні здатна до такого транзиту, і що цей транзит буде найдешевшим. Тут разом із політикою є і економіка, і технічна здатність. Це дуже важлива заява, яку дуже серйозно сприймають наші європейські партнери. Тут уже питання щодо їхньої здатності вести переговори з контрагентом, у якого вони купують енергоресурси», - сказав він.

Раніше повідомлялося, що в Європі за день ціна на газ впала відразу на 12%.

Також нагадаємо, «Газпром» почав спустошувати свої газосховища у Європі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: