Росія може запустити «Північний потік-2» без сертифікації – Handelsblatt

Читать на русском
Все, що в цьому випадку загрожує Росії - сплата штрафу, який в порівнянні з вартістю всього проєкту, виглядає дуже смішно
Ілюстративне фотоReuters

Росія може зважитися плюнути на необхідну сертифікацію газопроводу «Північний потік-2» і запустити проєкт без неї. У цьому випадку компанії-оператору, звичайно, загрожує штраф, проте в порівнянні з вартістю проєкту він виглядає дуже смішно.

Про це повідомляє німецьке видання Handelsblatt.

Видання нагадує, що прецеденти з пуском газопроводу до його офіційної сертифікації вже були - така ситуація сталася з газопроводами NEL і EGL 401. За певних умов скористатися цією можливістю зможе і Москви.

Конгрес США проти «Північного потоку-2»: які обставини грають на руку УкраїніПалата представників США підтримала поправку до проєкту оборонного бюджету, яка може відстрочити запуск Північного потоку-2 або поставити хрест на проєкті. Чому було прийнято це рішення і якими можуть бути наслідки.

Німецьке федеральне мережеве агентство заявило, що штраф за введення в експлуатацію СП-2 без його сертифікації складе мільйон євро. Для Москви це цілком прийнятно, а в порівнянні з вартістю проєкту в 10 млрд євро, цифра штрафу виглядає смішною і непереконливою.

«Враховуючи постійно високий рівень цін на газ, в оператора може виникнути спокуса швидко запустити трубопровід, тим більше що це заощадить «Газпрому» транзитні збори за прохід газу через Україну» - резюмує видання.

Нагадаємо, що в середині листопада німецький регулятор BNetzA призупинив сертифікацію Nord Stream 2 AG як оператора трубопроводу «Північний потік-2».

А деякі європейські ЗМІ відзначили, що запуск російського газопроводу «Північний потік-2» може затягнутися до травня 2022 року, якщо регулятори використовують весь можливий час на схвалення проєкту.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: