ЄС виключає Україну зі списку «зелених» країн: як це позначиться на туристах

Читать на русском
Україна залишить зелену зону Євросоюзу 9 листопада. Що це означатиме для туристів – у матеріалі.
Слово і діло

Європейський Союз вже завтра, 9 листопада, виключить Україну зі списку «зелених» країн на тлі погіршення ситуації із захворюваністю на коронавірус. Про це повідомляв журналіст Радіо свобода Рікард Йозвяк, інформацію підтвердили і в українському Міністерстві закордонних справ. «Слово і діло» розібралося, на підставі яких показників у ЄС ухвалюють рішення, що це означатиме для українських туристів і які країни останнім часом посилили умови в'їзду для наших громадян.

Критерії для потрапляння країни до «зеленого» списку Євросоюзу

У Євросоюзі щодва тижні переглядають список третіх країн, з яких в'їзд на територію Шенгенської зони має бути дозволений для всіх – незалежно від того, чи вакцинована людина від COVID-19 чи ні. Важливо, що рішення Ради ЄС є рекомендаційним.

Щоб країна потрапила до «зеленого» списку, вона повинна відповідати наступним критеріям:

  • не більше 75 нових випадків коронавірусу на 100 тисяч жителів за останні 14 днів, стабільна ситуація або тенденція до зменшення кількості нових випадків;

  • щонайменше 300 тестів на 100 тисяч жителів, проведених за попередні 7 днів;

  • не більше ніж 4% позитивних результатів серед усіх проведених тестів за останній тиждень.

Враховується також прогрес у вакцинації населення та циркуляція особливо небезпечних штамів коронавірусу.

Станом на сьогодні до «зеленого» списку ЄС входять: Аргентина, Австралія, Бахрейн, Канада, Чилі, Колумбія, Китай (за умови підтвердження взаємності), Йорданія, Кувейт, Намібія, Нова Зеландія, Перу, Катар, Руанда, Саудівська Аравія, Сингапур, Південна Корея, Україна, ОАЕ, Уругвай.

Крім того, у ЄС є «помаранчевий», «червоний» та «темно-червоний» списки.

Що означає для туристів виключення України із «зеленого» списку

До «зеленого» списку третіх країн Україну включили у липні 2021 року. Вже у вересні, коли в Україні почала погіршуватись епідеміологічна ситуація, з'явилися побоювання, що незабаром нашу країну звідти виключать.

30 серпня в ЄС скоротили перелік «зелених» країн, виключивши з нього Чорногорію, Косово та Північну Македонію. 9 вересня із «зеленого» списку вийшли Албанія, Сербія, Вірменія та Азербайджан, 23 вересня – Боснія та Герцеговина, а також Молдова. Таким чином, Україна залишилася у списку єдиною країною Східної Європи.

5 листопада посли країн ЄС вирішили виключити Україну зі списку безпечних з погляду поширення коронавірусу країн. Офіційно про рішення оголосять 9 листопада.

Рішення ЄС має рекомендаційний характер для країн-членів. «Після виключення України із «зеленого» списку ЄС тотального закриття кордонів Євросоюзу не буде. Це рекомендація, а фінальні рішення прийматимуть кожна окрема країна ЄС. МЗС України активно працює з партнерами, щоб зберегти максимальну свободу подорожей для українців», – наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

На яких підставах українці можуть в'їхати в Євросоюз і для кого планують відкрити кордониХто може в'їхати в країни Євросоюзу під час карантину і для кого найближчим часом хочуть відкрити кордони, розібралося Слово і діло.

У МЗС пояснили, що країни можуть запровадити тимчасові обмеження лише на несуттєві, тобто туристичні поїздки. Також рішення може бути переглянуте при наступному оновленні списку, якщо епідемічна ситуація покращиться.

«Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із «зеленого» списку ЄС, демонструє, що не слід очікувати на тотальне закриття кордонів як минулого року», – зазначили у відомстві. Видання BBC Україна з посиланням на джерела повідомляє, що члени ЄС визначаться з новими правилами в'їзду протягом декількох днів або максимум тижня.

За актуальною інформацією щодо умов в'їзду громадян України можна стежити на інтерактивній карті за посиланням.

Однією з ключових умов для безперешкодних подорожей залишається вакцинація від коронавірусу. «З огляду на прогрес у кампаніях з вакцинації по всьому світу, ЄС нещодавно змінив підхід до тимчасових обмежень на туристичні подорожі та рекомендував державам-членам ЄС відкривати кордони для повністю вакцинованих мандрівників за умови проходження тестів під час перетину кордонів», – заявили в МЗС.

Тут також є одне «але»: не всі країни ЄС визнають сертифікат вакцинації CoronaVac.

Тож після вибуття України із переліку «зелених» країн, по-перше, далеко не всі держави ЄС закриють в'їзд для українських туристів – особливо це стосується країн, економіка яких дуже залежить від туристичної галузі.

По-друге, більшість країн, ймовірно, продовжать пускати вакцинованих українців. Але більше пощастить тим, хто прищепився вакциною, визнаною Європейським агентством лікарських засобів – Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson & Johnson. Для вакцинованих китайським CoronaVac список країн для подорожей може суттєво скоротитися, адже можливість в'їзду за ПЛР-тестом, швидше за все, скасують.

Які країни восени посилили умови в'їзду для українців

У вересні Чорногорія посилила правила в'їзду для іноземців – у країну більше не можна в'їхати з однією дозою вакцини від коронавірусу. Потрібен сертифікат про повну вакцинації для нещеплених туристів – негативний результат ПЛР-тесту.

До яких країн Євросоюзу можуть в'їхати українціНевакциновані українці можуть поїхати в Німеччину, Францію, Грецію, Болгарію, Португалію, Данію і кілька інших європейських країн.

Болгарія з 30 жовтня внесла Україну до списку країн «червоної» зони з високим рівнем захворюваності на коронавірус. Тепер в'їхати до Болгарії можуть лише особи зі статусом постійного та довгострокового проживання в країні та члени їхніх сімей.

Німеччина посилила умови для в'їзду українцям із 10 жовтня. Вільно в'їхати зможуть громадяни, які отримали дві дози Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson або AstraZeneca. Невакциновані українці перед в'їздом до Німеччини мають заповнити онлайн-форму та надати підтвердження реєстрації під час в'їзду. Крім того, вони мають пройти 10-денну самоізоляцію.

Франція внесла Україну до «помаранчевої» зони: правила в'їзду посилилися з 11 жовтня. Як і до Німеччини, можна в'їхати тільки з повним курсом вакцинації Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson або AstraZeneca. В іншому разі потрібно мати вагому причину для в'їзду.

Українцям також закрито в'їзд на Мальту: з 21 жовтня Україна перебуває у «темно-червоному» списку країн – в'їзд із туристичною метою заборонено навіть вакцинованим громадянам.

Нагадаємо, за даними World Tourism Organization, у липні 2021 року міжнародні кордони перетнули близько 54 млн туристів – це на 67% менше порівняно з липнем 2019 року.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: