До яких країн Євросоюзу можуть в'їхати українці

Читать на русском

Європейський союз відкривається для українських туристів, причому як для вакцинованих від коронавірусу, так і ні. Для поїздки, крім біометричного паспорта потрібно мати або сертифікат про вакцинацію, або негативний результат тесту на COVID-19. В які країни можуть поїхати українці та за яких умов, пропонує подивитися «Слово і діло».

Невакциновані українці можуть поїхати в Німеччину, Францію, Грецію, Болгарію, Португалію, Данію і кілька інших європейських країн.
Країни Європи, відкриті для українських туристівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Без обмежень, тобто без сертифіката вакцинації або ПЛР-тесту, українські туристи можуть в'їхати в Нідерланди та Естонію. Іспанія з 27 липня теж вільно пускає вакцинованих і невакцинованих українців, потрібно лише до прибуття заповнити формуляр санітарного контролю на сайті МОЗ країни і отримати QR-код.

Німеччина пускає українців із негативним результатом ПЛР-тесту або документом, який свідчить про проходження повного курсу вакцинації. Але підійдуть тільки вакцини, затверджені в Євросоюзі – Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson. Аналогічні умови в'їзду до Франції.

Для в'їзду в Литву діють такі ж умови, але тільки невакцинованим українцям доведеться ще відсидіти 10-денний карантин після приїзду (або на сьомий день ізоляції здати ПЛР-тест). Крім того, за 48 годин до в'їзду в країну потрібно заповнити спеціальну онлайн-форму і отримати QR-код.

Після в'їзду в Латвію не потрібно проходити карантин, але протягом 24 годин після прибуття потрібно здати ще один ПЛР-тест.

Дозволила в'їзд українцям Швеція. Потрібен негативний результат ПЛР-тесту або тест на антиген, або сертифікат вакцинації. Правда, зараз Швеція визнає тільки сертифікати, видані в країнах ЄС, а також Андоррі, Монако, Сан-Марино, Ватикані та Швейцарії. Тому для українців доступний тільки варіант із ПЛР-тестом.

Португалія дозволила в'їзд туристам з України, але поки що тільки до 8 серпня. Умова для перетину кордону – негативний ПЛР-тест або європейський сертифікат вакцинації.

Знову пускає українців Словаччина. І вакцинованим, і невакцинованим громадянам перед подорожжю потрібно зареєструватися на спеціальному сайті. Тільки ті, хто прищепився, звільняються від самоізоляції, а ті, хто ні, повинні будуть відсидіти 14 днів на карантині (або зробити на 5-й день тест). Словаччина визнає всі вакцини, схвалені ВООЗ.

У Словенію можна в'їхати з негативним ПЛР-тестом або сертифікатом вакцинації. Країна визнає вакцини Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield, CoronaVac, Johnson & Johnson і навіть російський Супутник V.

У Данію українські туристи можуть потрапити з ПЛР-тестом або тестом на антиген. Після прибуття в країну доведеться здати ще один тест, це можна зробити безкоштовно в аеропорту. Вакцинованим туристам тест здавати не потрібно. Але Данія визнає тільки вакцини, схвалені Євросоюзом.

Нагадаємо, на нашій карті можна подивитися, які країни запровадили обов'язкову вакцинацію від коронавірусу.

Також ми писали про те, де українці мають намір провести відпустку і якому відпочинку віддають перевагу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: