Родина глави Нацбанку зберігає понад 90% безготівкових коштів в іноземних банках – декларація

Читать на русском
Родина голови Національного банку України Кирило Шевченко зберігає левову частку безготівкових коштів за кордоном - у швейцарському та чеському банку.
Національний банк України

Родина голови Національного банку України Кирила Шевченка зберігає 93,8% безготівкових коштів в банках іноземної юрисдикції.

Такий висновок можна зробити, аналізуючи дані декларації Кирила Шевченка за 2020 рік, передає «Слово і діло».

У розділі декларації «Грошові активи» зазначено, що голова Нацбанку та його родина зберігає кошти в п'яти банках: швейцарському «Банк Ломбард Одіер і Ко ЛТД», чеському «Експобанк», українських державних банках АТ «Ощадбанк» та АТ КБ «ПриватБанк», а також в «Укргазбанк», який на 94% належить державі.

Голові Нацбанку загрожує відставка: як Кирило Шевченко виконує обіцянкиКирила Шевченка можуть відправити у відставку до кінця року. Поки що голова Нацбанку виконав 39 відсотків обіцянок.

За даними декларації за 2020 рік, 166 тисяч євро та 647 тис. гривень Кирило Шевченко зберігав в «Укргазбанку», а 2 гривні – на рахунку в АТ «Ощадбанк». Рахунок у банку «ПриватБанк» має дружина Кирила Шевченка. У цьому банку у неї у 2020 році було розміщено 23 гривні.

Окрім цього, у декларації зазначено, що у голови Нацбанку розміщені 6599 євро та 3 млн 240 тис. доларів США в швейцарському банку «Банк Ломбард Одіер і Ко ЛТД».

Також Кирило Шевченко мав 147 тис. євро на рахунку в чеському банку «Експобанк».

В перерахунку на українську валюту за курсом НБУ на 31 грудня 2020 року всього на банківських рахунках у родини Кирила Шевченка було 103 млн 377 тис. грн. При цьому, в іноземних банках зберігалося 96 млн 960 тис. грн, а в українських - 6 млн 170 тис. грн.

Також у декларації за 2020 рік зазначено, що родина Шевченко має готівку 283 тис. доларів США, 4 млн 725 тис. грн та 35 тис. євро.

За даними декларації, страхові виплати голова Нацбанку також отримував від української та іноземної компанії: від страхової компанії ПАТ Страхова компанія «Аско-Донбас Північний» – 11 580 грн та від австрійської компанії «Уніка Австрія» – 187 тис. грн.

Нагадаємо, Кирило Шевченко очолив Національний банк України 16 липня 2020 року. До цього він понад п'ять років очолював Правління «Укргазбанк», а в 2012-2014 роках був радником голови Правління АТ «Ощадбанк».

Раніше «Слово і діло» писало про те, що за даними Bloomberg Президент Володимир Зеленський хоче звільнити з посади очільника НБУ Кирила Шевченка, бо «керуючий посварився з деякими вищими керівниками банку, що спровокувало хвилю відставок, яка нервувала західних донорів, включно з Міжнародним валютним фондом».

Нагадаємо, з вересня 2020 року в Національному банку України відмовляються надавати на запит інформацію про зарплату керівництва. «Інформація про заробітну плату працівників Національного банку є конфіденційною, оскільки належить до персональних даних відповідних фізичних осіб і не може бути надана за запитом», – заявили в НБУ. «Слово і діло» звернулося з цього питання з позовом до ОАСК.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: