Перше інтерв'ю Авакова після відставки: головні тези

Читать на русском
Арсен Аваков в інтерв'ю розповів про причини своєї відставки, роботу з Зеленським і Порошенком і політичне майбутнє. Зібрали головні тези.
Слово і діло

Колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, якого чотири місяці тому відправили у відставку, дав перше інтерв'ю. На каналі «Україна 24», в ефірі шоу «Народ проти» Аваков розповів про причини своєї відставки, про роботу президента Володимира Зеленського та РНБО і про своє політичне майбутнє. Інтерв'ю проходило у досить сприятливій для ексміністра атмосфері, незручних питань йому не ставили. «Слово і діло» зібрало головні тези.

Про причини своєї відставки. «Я пропрацював (з командою Зеленського – ред.) два з половиною роки, доки не побачив, що моя компетентність не може реалізувати себе далі. Це спричинило відставку. Я не хочу брати участь у деяких речах, з якими не згоден. Я непроста людина у спілкуванні, якщо йдеться про компетентні, професійні речі. Я вмію говорити «ні», а це не всім подобається. Я говорю «так не можна», а це не всім подобається».

Про відсутність балансу влади у країні. «Вся виконавча влада, за рахунок того, що у нас є монобільшість, зосереджена в Офісі президента. Немає жодного балансу».

Про роботу з Петром Порошенком. «Порошенко дуже хотів (вплинути – ред.) і він це постійно робив. На жаль, значна частина енергії йшла на те, щоб від цього відбиватися. Петро Олексійович мав баланс, у парламенті був баланс і, отже, у владі був баланс. Тому ми могли з ним розмовляти дуже спокійно. Він міг влаштовувати якісь політичні кроки, провокації, постійно цим займався. Ми потім з ним розмовляли, віч-на-віч, при інших людях: «Давай із чистого аркуша заново».

Про роботу із президентом Зеленським. «Коли я починав працювати із Зеленським, він мене запитав: «Як ви хочете працювати?». Я сказав – тільки так, щоб у нас були комфортні стосунки, щоб я міг бачити, реалізовувати стратегії, готувати щось фундаментальне, що дасть ефект може років за п'ять. Але я побачив, що це все вивітрюється в інтриги».

Спочатку у відпустку: яким буде новий фронт Арсена АваковаЕксміністр внутрішніх справ Арсен Аваков міг би зміцнити центральну владу в прикордонному Харкові.

Про Раду нацбезпеки. «РНБО не може бути органом виконавчої влади і, тим більше, не може бути судовим органом, який призначає винним. Коли РНБО у нас перетворилася на хайпі на місце для штампування санкцій – це було неприпустимо… По суті, рішення РНБО – це рішення президента України».

Про те, як РНБО ухвалює рішення. «Кожен РНБО я приходив і чекав, і мені за 5 хвилин до цього видавали папку. Я відкривав папку і уважно читав, потім піднімав голову і казав: «А ось ця фірма сюди внесена на підставі чого?» Вони кажуть: Як? Ну подивіться, там є оперативна довідка». Я казав: «Ну, у мене таких довідок повний стіл завалений – вони половина неправда, а половина їх треба доопрацьовувати. З чого?». Це гігантська проблема, це спрощення ситуації, це те, що повернеться нам за роки».

Про Володимира Зеленського. «Міністри мають говорити те, що вони мають говорити, а не те, що сподобається. Вони приходять до кабінету президента, а він каже: «Пропоную щось». А вони кажуть: «Блискуче. Це геніально, пане президенте. Мільярд дерев, браво!». Якби там сидів Аваков, він сказав би: «Який мільярд дерев? Ви що, з глузду з'їхали?» А там уже немає таких, які кажуть: «З глузду з'їхали?». Навіть якщо Зеленський хороша людина, він не може цього зробити. Будь-якій хорошій людині дай усю владу і буде погано».

Про переговори із Володимиром Путіним. «Ми повинні мати сильну позицію, але не позицію: «Ми вас усіх мали на увазі. І вас, США, і вас, Німеччина, і вас, Франція. Що це ви собі дозволяєте? І я взагалі поїду сам, і сам про все домовлюсь із Путіним». Не домовишся. Президент Зеленський може бути геніальною людиною. Можливо, він і є геніальною людиною, ми потім це оцінюватимемо. Але Путін є Путін. Не одне покоління найрозумніших людей вели ці балансові ігри. Не спрощуйте цю ситуацію, не ставте на карту все для того, щоб залишити своїх колишніх друзів і спробувати вирішити питання. Ми коли в грудні 2019 року поїхали на саміт до Парижа з Зеленським, я був щасливий, що тоді вдалося знайти цей баланс. Не поступитися, не піти до Путіна, а знайти баланс і почати вільно домовлятися. Зараз я не розумію, що відбувається в цьому напрямку. І найгірше те, що наші західні партнери також не розуміють, чого ми хочемо, куди ми йдемо».

Про своє політичне майбутнє. «Я хороший продюсер, організатор. Але я думаю, що продюсер – не та роль, яка мені прописана. У нас багато продюсерів, які перебувають при владі, а потім звільняться. Вони займатимуться продюсингом, а ми – політичним управлінням країни».

Про Дмитра Разумкова. «Дай боже йому здоров'я. Дуже перспективна людина».

Про можливий політичний проєкт. «Є ліві центристи, такі як Разумков. Є праві центристи – Гройсман Володимир Борисович, Арсен Петрович Яценюк. Є Юлія Володимирівна – вона є над усім. Є Ляшко – він просто є. Є Смешко, напевно, з'являться інші люди. Давайте подумаємо, щоб усі ці розумні та різні люди спробували зробити альянс, мезальянс, який дозволить зробити баланс, який би рухав нашу країну вперед».

Нагадаємо, Арсена Авакова звільнили з посади голови МВС 15 липня. Він написав заяву за власним бажанням, але, як пояснили в МВС, зробив це на пропозицію президента Зеленського.

Як парламентарії голосували за відставку Авакова – на інфографіці.

Новим міністром внутрішніх справ 16 червня було призначено Дениса Монастирського, нардепа від «Слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: